Da li je Dodik, zbog koga je najviše i usvojen Zakon, prvi podnio prijavu za klevetu, ili je u pitanju nešto drugo?


Da li je Dodik, zbog koga je najviše i usvojen Zakon, prvi podnio prijavu za klevetu, ili je u pitanju nešto drugo?

Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prvi je u Banjaluci iskoristio nedavno usvojene izmjene Krivičnog zakonika RS i podnio krivičnu prijavu za klevetu, saznaje portal CAPITAL.

Sporne izmjene Krivičnog zakonika RS su usvojene uprkos oštrog protivljena domaće javnost i međunarodnih institucija i stupile su na snagu prije mjesec dana. Prva prijava u najvećem gradu Srpske došla je upravo od Dodika koji je nakon oktobarskih izbora 2022. godine, tvitom najavio kriminalizaciju klevete i obračun sa neistomišljenicima.

Podnošenje prve krivične prijave potvrdio je strah javnosti da je njegov lični cilj ugušiti javnu riječ krivičnim progonom.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka (OJT) su potvrdili za CAPITAL da su od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, zaprimili jednu prijavu.

„Prijava je dostavljena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, odnosno Službe predsjednika RS, protiv NN (nepoznatog lica) za krivično djelo Kleveta iz člana 208.a. KZ RS“, naveli su u OJT.

Druge detalje nisu željeli da otkriju.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je 20. jula usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS i nakon dvije decenije u javni prostor vratila krivično djelo klevete.

Na štetnost ovog zakona upozoravali su novinari te predstavnici civilnog društva brojni advokati i drugi zainteresovani građani koji su bili ujedinjeni u stavu da su ova rješenja pogubna za slobodu govora.

Isticali su da je usvajanjem izmjena ovog zakona otvoren veliki poligon za zloupotrebu političkih struktura prema istraživačkim novinarima, aktivistima i svima onima koji se usude da kritikuju postupke predstavnika vlasti.

Nedavno je pravni tim kojeg je angažovala medijska zajednica predao Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizuje kleveta.

Inicijativom koju su pripremili advokati Aleksandar Jokić i Jovana Kisin Zagajac, su Udruženje Umbrela i portal CAPITAL, se traži ocjena ustavnosti članova 208a. i 208b. Krivičnog zakonika Republike Srpske. Prvi član kriminalizuje klevetu, a drugi iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

Piše: V. P.
Izvor: capital.ba

Služba predsjednika RS demantovala da je Dodik podnio krivičnu prijavu za klevetu

Postavlja se pitanje ko sad govori istinu - Tužilaštvo ili Služba predsjednika RS?

Iz Službe predsjednika Republike Srpske demantovali su informaciju da je Milorad Dodik prvi iskoristio nedavno usvojene izmjene Кrivičnog zakonika i podnio krivičnu prijavu za klevetu.

Mediji navode da su iz Službe predsjednika RS naveli da je riječ o “gruboj neistini s ciljem dezinformisanja javnosti”. Navode da su nedavno obavijestili Ministarstvo unutrašnjih poslova RS da se na društvenoj mreži X (bivši Twitter) pojavio izmišljeni snimak, najvjerovatnije nastao upotrebom vještačke inteligencije, navodnog gostovanja predsjednika Republike na Radiju Republike Srpske.

U saopštenju se naglašava da je sadržaj snimka navodnog gostovanja Milorada Dodika apsolutno lažan, te da su MUP obavijestili kako bi bila spriječena njegova dalja reprodukcija i dijeljenje.

Dodaju da Služba predsjednika, kao ni sam Milorad Dodik niti su kvalifikovali djelo, niti je zatraženo od MUP-da podnosi ili ne podnosi prijavu, već da djeluje u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Podsjećamo, portal Capital je objavio da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prvi iskoristio nedavno usvojene izmjene Krivičnog zakonika RS i podnio krivičnu prijavu za klevetu.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka su potvrdili za Capital da su od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, zaprimili jednu prijavu.

„Prijava je dostavljena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, odnosno Službe predsjednika RS, protiv NN (nepoznatog lica) za krivično djelo Kleveta iz člana 208.a. KZ RS“, naveli su u OJT. Druge detalje nisu željeli da otkriju.

Postavlja se pitanje ko sad govori istinu – Tužilaštvo ili Služba predsjednika RS?

Da li je istina ono što kaže Tužilaštvo da je MUP, odnosno Služba predsjednika RS podnijela krivičnu prijavu protiv NN lica za klevetu, ili je istina ono što kaže Služba predsjednika RS da su samo prijavili djelo MUP-u, da ga nisu kvalifikovali i da nisu tražili od MUP-a da podnese prijavu?

Ili je sve bio samo probni balon i mamac za medije?

Foto naslovna: SNSD Banja Luka/Facebook 
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter