Usvojene sjevernokorejske izmjene Krivičnog zakonika: Narodna skupština RS pucala u slobodu govora


Usvojene sjevernokorejske izmjene Krivičnog zakonika: Narodna skupština RS pucala u slobodu govora

Interes vlasti presudio: Kleveta je postala krivično djelo!

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče skandalozne i nazadne izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS i nakon dvije decenije u javni prostor vratila krivično djelo klevete.

Od prisutna 63 poslanika, za ove izmjene i dopune zakona glasalo je njih 47, dok je samo 16 bilo protiv. Nije bilo suzdržanih, a na glasanje nije došlo njih čak 17.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić rekao je da je 47 poslanika odlučilo danas da oduzme dio sloboda svojim građanima.

“Glasali su protiv svojih građana i poručili su da više cijene sopstvene, nego interese svog naroda. Preče im je da sakriju informacije nego da zaštite interes svojih građana. Ovo je sramotan dan za Republiku Srpsku i za njenu Narodnu skupštinu koja je ovo izglasala i pored protivljenja brojnih svjetskih i domaćih organizacija“, poručio je Vukelić.

Rekao je da su se poslanici usprotivili svim demokratskim standardima i osnovnim ljudskim pravima o kojima su predstavnici medija govorili i na šta su upozoravali u proteklih sedam mjeseci.

“Očigledno je da im je bio važniji tvit predsjednika RS Milorada Dodika nego sva argumentacija i dokazi koje smo pred njih iznosili. Zanemarili su sve ono za šta se javno zalažu kada govore o demokratizaciji društva i kada govore o ljudskim pravima i slobodama koja su zagarantovana Ustavom RS. Ovim su zaprijetili i novinarima koji budu pisali o radu institucija i političara u RS“, rekao je Vukelić.

Novinarska zajednica neće odustati od borbe, kaže Vukelić i preduzeće sva pravna sredstva da dokaže da ovaj zakon nije u skladu sa Ustavom BiH.

“Nikada do sada nije bilo većeg udara na novinarske slobode niti većeg miješanja vlasti u rad medija. Nismo očekivali da će se tako olako odlučiti da im je važnija laž koju oni plasiraju kada govore da njima smeta laž. Njima smeta istina, to smo jasno vidjeli“, kaže Vukelić i dodaje da je licemjerno kada kažu da se nema čega plašiti onaj ko časno radi svoj posao.

Da su stvarno tako mislili, konsultovali bi medijsku zajednicu prije nego što su usvojili zakone kojim sebe štite.

Piše: A. Pisarević
Foto naslovna: Capital
Izvor: capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter