Brisel želi da zna šta se dešava sa isporukom vakcina


Brisel želi da zna šta se dešava sa isporukom vakcina

Diplomatski izvori u Briselu su potvrdili da će predstavnik kompanije AstraZeneka ipak prisustvovati večerašnjem sastanku sa predstavnicima Evropske komisije i zemljama članicama.

"Rekli su nam da nemaju šta novo da nam kažu, ali na kraju je izvršna potredsednica kompanije Iskra Reić rekla da će prisustvovati sastanku i mi je očekujemo", poručuju u Briselu.

U Briselu naglašavaju da je za britansku kompaniju AstraZeneka EU izdvojila 336 milona evra za razvoj proizvodnih kapaciteta za vakcinu protiv Kovid-19, a da je potpisanim ugovorom naručeno 400 miliona doza.

Dodaje se da je AstraZeneka trebalo da bude i prva vakcina sa kojim bi se krenulo u masovnu vakcinaciju u EU.
 
"Imali smo sreću da se prethodno odobre vakcine Fajzer i Moderna, jer AstraZeneka može da isporuči tek četvrtinu doza planiranih za prvi kvartal 2021" objašanjavaju u Briselu.

Izvori iz EK navode da za razliku od Fajzera, od koga su dobili konkretne odgovore o problemu u prozvodnji i nadoknadi vakcina, od AstraZeneke i dalje čekaju jasan odgovor šta se dešava sa prozvodnjom i isporukom vakcina iz četiri fabrike koje se nalaze na teritoriji Evrope, od koji dve u Velikoj Britaniji.

"Ne mogu sve vakcine proizvedene u Evropi ostati u Evropi i to je normalno. Ali prirodno je i da mi proizvodimo za nas kao bi izbegli probleme sa uvozom", zaključuju u Briselu.

Izvor: tanjug.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks