Borislav Radovanović: Nema zaštićenih - Policija steže omču oko vrata narko mafije (Foto)


Borislav Radovanović: Nema zaštićenih - Policija steže omču oko vrata narko mafije (Foto)

Juče uhapšeni Vladimir Pavić, sinovac poznatog prijedorskog političara, privođen je povodom ubistva Mihajla "Šmita" Stupara, ali je kao i nebrojeno puta ranije - ekspresno pušten. Nakon brutalne egzekucije načelnika Bašića više nema zaštićenih i to pokazuje nastavak akcije "Storidž" izvedene u Prijedoru, Banjaluci i Sanskom Mostu.

Prije prelaska na temu objave moram uputiti javnu kritiku Direkroru policije Siniši Kostreševiću zbog njegove već prepoznatljive nesaradnje sa medijima i javnošću uopšte. Treba narod znati koliko akcija "Storidž" duboko i sveobuhvatno sasijeca hobotnicu narko mafije. Uostalom, kad policija ostvaruje nikad zabilježene rezultate borbe protiv organizovanog kriminala zaslužuje i da se to javno saopšti. I pohvali!

Primjera radi valja podsjetiti da se Dušan Lovrenović predao hrvatskoj policiji (nije mu bilo druge!) i radi se na njegovom izručenju. Lovrenovići, sin i otac mu (najtraženiji evropski profesionalni ubica) Milivoje, istragom povezani su sa krupnim narkodilerom Bojanom Cvijetićem. U ranijim tekstovima objavio sam veze Cvijetića i Lovrenovića sa bivšim Ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem i koliko visoko je dosezala njihova inkorporiranost sa organima krivičnog gonjenja.

Sljedeći nivo istraga dostiže povezivanjem Dalibora Railića sa Lovrenovićima i Cvijetićem, gdje je angažovanim tužiocima i inspektorima zaista teško snaći se u brojnim ubistvima, pronađenim količinama droge, pranja novca, kriptovane komunikacije i ino, pa sve to uskladiti sa obavezama iz međunarodnih istraga. Kriminalna organizacija preko decenije činila je teške zločine i nije jednostavno samo pobrojati ubijene, a kamoli zločine procesno i dokazno potkrijepiti. Haos.

U tekstu KRUG PRIJEDORSKIH UBISTAVA SE ZATVARA: U Beogradu uhapšen Marko Momić objasnio sam kakav napredak u istragama ubistava načelnika Radenka Bašića i Mihajla "Šmita" Stupara realno možemo očekivati. U toj objavi po ko zna koji puta apostrofirao sam da NEMA ZAŠTIĆENIH i to potkrijepio radnjama prema načelnicima i inspektorima prijedorske policije kriminalno povezanih sa Railićem i organizovanim kriminalom uopšte. Eto i to se dogodilo: ministar Lukač potvrdio je moje navode iz tog teksta - objavljenog prije zvaničnih saopštenja.

Juče je ponovo lišen slobode Bojan Dejanović, inače kum Dalibora Railića i saučesnik u poslovima zelenašenja i iznuda. Obrađen je (poprilično grubo) nakon ubistva načelnika Bašića, a onda pušten jer je fokus bio na hvatanju ubica, nalogodavaca i saučesnika likvidacije. U međuvremenu dobili smo mogućnost raspakivanja sky aplikacija, pa time došli i do konkretnih dokaza o kanalima krijumčarenja droga iz Albanije i Crne Gore kao početne okosnice akcije "Storidž". 

Esencija ove objave jeste hapšenje Vladimira Pavića, mnogo poznatijeg po nadimku Vlado. U pitanju je sinovac (sin rođenog brata) dugogodišnjeg prijedorskog gradonačelnika Marka Pavića. Kako prednje rekoh Vlado Pavić privođen je povodom ubistva Mihajla Stupara, a njihovu zaživotnu "prisnost" vidite po gornjoj i podnaslovnoj fotografiji. Pavić je u narko poslove Railićeve organizacije, pa i u ubistvo Stupara, bio mnogo upućeniji od tada pritvorenih Bojana Savanovića i Gojka Šobota, posebice oko vozila korištenog za brutalno gaženje žrtve. Elem, po decenijskoj inerciji sa njim se postupalo "u rukavicama".

Istini za volju više puta hapsio sam i sina i ovog sinovca Marka Pavića, no sa njim ili bratom nikad nisam imao problema zbog toga. Zbog tog ličnog iskustva premišljao sam se da li javnosti otkrivati porodične veze, no danas sam ipak novinar i radim po nekim drugim principima. To što su Pavići sa mojom malenkošću imali korektan odnos ne znači da sinovi nisu uživali policijsku zaštitu, pa do toga da moji pretpostavljeni utrkuju se u sprečavanju dužeg "zapričavanja" ili zadržavanja. Znate ono kad na svakih 15 minuta šef ulazi u kancelariju i čujete: "Pita načelnik hoćeš li još dugo?". 

Govorim o ranijem načelniku prijedorske krim. policije Goranu Mikanoviću, kog je, kako sam to odmah objavio i kontinuirano ponavljam, Kostrešević smijenio upravo zbog sprege sa Daliborom Railićem i drugim kriminalnim grupacijama. I danas stojim na procjeni da Railić bez Mikanovića i njegovih inspektora-dilera nije donio odluku o likvidaciji načelnika Bašića, a kako vidite moje procjene jedna po jedna i dokazno se obistinjuju. Suštinu ukupne problematike najbolje sam sublimirao tekstom Kad kreće istraga protiv direktora SIPA za ubistvo načelnika Bašića?!

Mikanoviću je zadnjih deceniju i po odlično odgovarala kriminalizacija Pavića juniora (sina i sinovca), da bi ih on "spašavao". Sjećam se kad sam 2007. godine sprečavao planiranu i pripremljenu otmicu kćerke Marka Pavića, a idioti sa poluinforacijama se "rastrčali" okolo, proizveli ozbiljne sukobe i probleme, te meni otežavali ionako haotičnu situaciju. Pored sijaseta lokalnih kriminalaca koji su iskorištavali Paviće "juniore" gore mi je bilo sa idiotima tipa načelnika Gorana Mikanovića, kako sam to sredinom 2019. potencirao tekstom BIOGRAFIJA POLICIJSKOG MONSTRUMA: Ubica pod Dodikovom zaštitom.

Ili jedan konkretan primjer. Banjalučani "namjeste" hapšenje Pavićevog sina sa za tu namjenu pripremljenim smećem od droge. On zove načelnika Mikanovića i kaže mu da ode do oca i donese 5 000 KM, koliko Banjalučani traže da ga puste. I Mikanović ode do gradonačelnika, ali mu saopšti kako treba platiti 25 000 maraka. Odnio je ovima traženih 5 000, a sebi zadržao "proviziju" od 20 000 KM. Nadam se da sad razumijete zašto je Mikanoviću, Railiću i svoj toj sviti bilo važno uz sebe imati Paviće. Znam još mnoštvo sličnih "anegdota" za one kojima prednji navodi djeluju preuveličano, a gro toga u Prijedoru je masovno poznato.

Znači, juče uhapšeni Vladimir Pavić i Bojan Dejanović, kao i Bojan Savanović i Gojko Šobot, formalno osumnjičeni pomagači ubistva Mihajla Stupara, imaju kriminalne biografije nivoa narko mazgi. U toj grupaciji imate još desetine sličnih, koje odreda možete procesuirati za organizovani kriminal, no na planu opšte sigurnosti neće biti ozbiljnih promjena. Marko Momić nije bitno iznad njih u kriminalnoj hijerarhiji, odnosno sve to se svodi pod sitne "vojnike" ili poslušnike. 

Djeluje kako imamo "pomak" kada je u pitanju politička zaštita kriminalnih struktura, ali znamo gdje je danas Marko Pavić i kolika je njegova moć. Kako sam poodavno najavio hapšenje Dragana Mektića biće onaj suštinski korak ka hapšenju njegovog kolege Dragana Lukača, pa Darka Ćuluma i ostatka te banditske svite. Do njih se, pored već pribavljenih ili predstojećih priznanja procesuiranih kriminalaca, dolazi i hapšenjima Gorana Mikanovića i ekipe inspektora za koje u Prijedoru "i ptice na granama" znaju da godinama rasturaju drogu. 

Znam da su prema prijedorskim kriminalizovanim načelnicima i inspektorima započete veoma opsežne operativne provjere, uključujući i poligrafisanja i saslušanja, tako da profesionalce koji rade na ovoj izuzetno složenoj i zahtjevnoj problematici javno pohvaljujem. Kad to ne čine predsjednici, premijeri, ministri, direktori i ini instituconalni subjekti. Nekako imam osjećaj da su ljudi prepušteni snalaženju kako znaju i umiju, a šta je vrlo opasno u ovakvim prilikama. Onakvom brutalnom egzekucijom načelnika Bašića odaslana im je zastrašujuća "poruka", kako to odavno objašnjavam.

Javnost vjerovatno bune informacije oko različitih tužilaštava koja postupaju prema sada i ranije pohapšenim kriminalcima, pa te kvalifikacije oko organizovanog kriminala u vezi sa drogom, ubistvima i ino. U ovoj fazi (pred)istrage bitno je da tužilaštva i sudovi izdaju potrebne naredbe, odrede mjere pritvora i slično, a vremenom će se to objediniti na Tužilaštvu BiH i voditi kao jedinstven proces. 

To što suštinski znamo da su načelnik Bašić i svjedok-saradnik Mihajlo Stupar ubijeni zbog istraga organizovanog kriminala i droga biće i procesno postavljeno tako, samo na tom planu treba vremena i rada. Primarno rada policije. U sadašnjoj fazi ključno je pronaći što više dokaza i pritvoriti one koji bi mogli izbjeći suočavanje sa pravdom. Kada se stvori adekvatan fond dokaza i saznanja pitanje pravnih tehnikalija jeste preuzimanje spisa i objedinjavanje krivičnih predmeta.

Nakon ovoga nadam se da je jasna moja kritika Kostreševiću, a posebno jer građani trebaju znati kakva bitka se odvija i sa kako teškom situacijom su hvale vrijedni policajci i tužioci suočeni. Kako da javnost podrži borbu i ljude ukoliko nema dovoljno informacija? Ovako su profesionalci prepušteni idiotima poput Vaskovića i njegovim "baletanskim figurama" po kojima Kostrešević i njegovi najbliži saradnici će sami sebe pohapsiti. Policija je ta koja hapsi, koja prikuplja i obrađuje dokaze, procesuira osumnjičene i tužilaštvu stvara pretpostavke daljeg rada. 

Tužioci i sudije nemaju ovlaštenja i mogućnosti da lišavaju slobode ili samostalno izvedu ma koju istražnu radnju. Kad čujete da ovde imamo koncept "tužilačke istrage" znajte da je u pitanju totalni laik. Prije punu deceniju u sklopu edukacije sudija i tužilaca, gdje smo učešće imali i mi iz policije, razmatrano je da policija odrađuje istrage do nivoa "osnovane sumnje", a tužioci samo da se fokusiraju na podizanje optužnica i njihovog zastupanja na sudu. Od tada nekom čudnom "logikom" stvari su krenule u dijametralno suprotnom pravcu i danas imamo totalni haos.

Normalno, govorim o ciljno produkovanom haosu čije posljedice vidimo po količinama droge i ubistvima, a sa pojedinim policajcima i tužiocima milionerima - u bukvalnom smislu. Da ne potežem porijeklo imovine političara sa kojima sve započinje i završava, pa i kad su rođena djeca u pitanju. Mjesecima ukazujem kako će vladajuća struktura Republike Srpske aktuelne istrage koristiti u predizborne svrhe, a čak i za to kvaziopozicionari nazovu me izdajnikom i plaćenikom. 

Elem, sedmična zabrana objava na Facebooku dobro mi je došla pošto vidim da čitanost drži isti nivo (istraženo!), a i naučio sam da sve na ovom svijetu dozvoljeno je kritikovati - osim "britanskih dječaka". Kad se takvi nadrogiraju i u pornićima pobrkaju spolnost partnera svima nam valja glumiti da smo dostigli "evropsku svijest" totalnih idiota. Nakon što su nam organe krivičnog gonjenja "reformisali" oni što nakon mandata u zamrzivačima ostaviše crknute mačke - ove realne rezultate naše policije valja isticati svakog dana i u svakoj prilici. Nastaviće se...

Piše: Borislav Radovanović
Izvor: radovanovicborislav.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter