Blumberg priznaje: Ruska vakcina efikasnija od kineske

Blumberg priznaje: Ruska vakcina efikasnija od kineske

Sa stopom efikasnosti iznad 90 odsto, utvrđeno da je ruska vakcina, efikasnija od kineske, piše "Blumberg". Prema navodima "Blumberga" sada se sve više zemalja, uključujući i one u EU, svrstavaju u red da kupe Sputnjik V.

"Najmanje 20 zemalja odobrilo je cepivo za upotrebu dok su ključna tržišta poput Brazila i Indije blizu odobrenja. Sada se Rusija usmerava na tržište EU, dok se Brisel bori sa svojim programom inakulacija u kome nedostaje vakcina.

U globalnoj borbi za pobedu nad pandemijom trka za dobijanjem vakcina poprimila je geopolitički značaj dok vlade pokušavaju da se ublaži ogromna socijalna i ekonomska šteta izazvana blokadama nametnutim kako bi se ograničilo širenje virusa.

To daje Rusiji prednost kao jednoj od nekolicine zemalja u kojima su naučnici stvorili efikasnu odbranu", ovako glasi uvodni deo članka "najzapadnijeg" zapadnog medija Blumberg pod nazivom "Putinova nekada prezrena vakcina sada favorit", a čije delove su prenele Novosti.

"Ovo je za nas prekretnica", priča citira čelnika Kirila Dmitrijeva, direktora fonda koji je finansirao razvoj "Sputnjika V" i koji je zadužen za njegovo međunarodno uvođenje.

Bez obzira na uspeh vakcine, "Blumberg" dodaje da to neće mnogo promeniti Putinovu reputaciju na Zapadu, mada bi mogao da ojača geopolitički uticaj Rusije u regionima poput Latinske Amerike.

Ograničenja u proizvodnji najveći su izazov sa kojim se suočavaju svi proizvođači, jer globalna potražnja daleko premašuje ponudu.

Rusija, obećavajući besplatne injekcije za svojih 146 miliona stanovnika, započela je proizvodnju prošle godine, a vakcina se trenutno proizvodi u zemljama, uključujući Indiju, Južnu Koreju i Brazil.

Foto naslovna: tanjug.rs

Izvor: novosti.rs

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks