Bilo je to savršeno ubistvo sve dok nije osvanula neobična recenzija na Googlu: Onda se uključila policija...(Foto/Video)


Bilo je to savršeno ubistvo sve dok nije osvanula neobična recenzija na Googlu: Onda se uključila policija...(Foto/Video)

U martu 2020. godine trojica muškaraca obavila su posao, nakon što je Maund prebacio 150.000 dolara na bankovni račun kojim je upravljao Peled.

Erik Charles Maund prošle godine je, navodno, angažovao profesionalnog ubicu kako bi se riješio svoje bivše djevojke Holly Williams i njenog partnera Williama Lanwaya, nakon što je Lanway pokušao da ga ucijeni. Njih dvoje pronađeni su mrtvi, ali na Erika niko nije posumnjao sve do bizarne objave na internetu.

"Speartip je izuzetno profesionalan. Obavljaju posao u najkraćem roku. Nisam mogao ni da zamislim da unajmim nekog drugog", osvanula je recenzija na Google stranici pomenute kompanije i policajci su ubrzo pokucali na Maundova vrata,  piše ATI.

Sporna recenzija

Policija tvrdi da je vlasnik “Speartip Security Servicesa” pomogao u osmišljavanju dvostrukog ubistva na Maundov zahtjev. Navodno, Maund je zatražio pomoć Gilada Peleda i još dvojice muškaraca Bryona Brockwaya i Adama Careya da ubiju njegovu bivšu djevojku Holly Williams i njenog partnera.

Maund, koji je oženjen i živi u Teksasu, dogovorio je sastanak sa Holly u Nashvilleu u februaru 2020. Njen partner je saznao za to i zaprijetio da će Maundovoj ženi otkriti njegovu vezu sa Williams ukoliko mu ne plati da šuti.

 

Tada je, kako navodi Ministarstvo pravde, Muand kontaktirao “Speartip”, firmu specijalizovanu za “zahtjeve iznude”, čiji vlasnik Peled, bivši pripadnik izraelskih odbrambenih snaga, je sarađivao sa Brockwayom i Careyom, bivšim američkim marincima.

U martu 2020. godine trojica muškaraca obavila su posao, nakon što je Maund prebacio 150.000 dolara na bankovni račun kojim je upravljao Peled, a potom otišli u Hollyjin stan, gdje su Lanwaya na licu mjesta upucali, a Williams kidnapovali.

Holly su odveli na gradilište i pucali u nju nekoliko puta.

Tokom narednih nekoliko nedjelja, Maund je prebacio još novca na Peledov račun, na kraju mu isplativši 750.000 dolara, misleći kako će uspjeti da ostane ispod radara policije. Međutim, da je on umiješan u zločin pokazao je trag novca i poruke koje su istražitelje dovele pravo do njegovih vrata.

"Dobro jutro! Radujem se što ću te vidjeti danas. Ja sam u Nashvilleu. Naći ćemo se u baru kao i prošli put. Pošalji mi poruku kada stigneš", napisao je Maund djevojci Williams petog februara, mjesec dana prije ubistva.

Njen partner Lanway pronašao je Maunda i zaprijetio mu da, ukoliko ne plati traženi iznos do prvog marta, sve će reći njegovoj ženi.

Potom su Maund, Peled, Brockway i Carey počeli da razmjenjuju informacije i novac, a najveći preokret u slučaju dogodio se sedmog decembra ove godine, kada je Maund ostavio recenziju na googleovoj stranici kompanije.

On je oduševljeno podržao firmu zbog njenog “profesionalizma, kvaliteta i brzog odziva" i dao joj pet zvjezdica.

"Hvala vam na lijepim riječima. Uvijek je zadovoljstvo raditi sa vama”, glasio je besraman odgovor, a na istom mjestu stajala je Brockwayeva recenzija koja datira osam mjeseci ranije: “Speartip je veoma profesionalno pružio uslugu. Sa njima je bilo lako poslovati, a obezbjeđenje je bilo na vrhunskom nivou. Preporučio bih je svima koji traže VIP vožnju ili zaštitu. Brzo su odgovorili na moj zahtjev i zadovoljili potrebe.

Ubrzo nakon toga četvorica muškaraca su uhapšena i optužena za zavjeru da počine otmicu, otmicu koja je rezultirala smrću i upotrebu vatrenog oružja u vezi sa krivičnim djelom nasilja. Ako budu osuđeni, Maund, Peled, Brockway i Carey mogli bi se suočiti sa doživotnim zatvorom.

Maundova recenzija tek nedavno je obrisana sa "Speartipove” google stranice.

Video: KXAN/youtube.com

Izvor: slobodna-bosna.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter