Biće rata? -Ovo smo već vidjeli-

Biće rata? -Ovo smo već vidjeli-

SAD optužuju Rusiju da skriva istinsku namjeru svog nagomilavanja vojske duž granice sa Ukrajinom, nakon konsultacija sa saveznicima o jačanju tenzija u regionu.

Američki zvaničnici odbili su u petak da podjele detalje o broju ili vrstama ruskih snaga koje su vidjeli da se grupišu u blizini ukrajinske teritorije. Ali, opisali su postupke Moskve kao provokativne i destabilizujuće, odbacujući tvrdnje da je bilo koji pokret u vezi sa jednostavnim vojnim vježbama.

"Ne mislimo da su Rusi bili potpuno transparentni u pogledu onoga što rade", rekao je novinarima u petak sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi.

"To je veliko nagomilavanje... najveće koje smo vidjeli od 2014. godine", kazao je on, napominjući da se slična prethodna nagomilavanja ruske vojne sile nisu dobro završila po susjede Moskve.

"To je istorija, način djelovanja koji smo vidjeli od Rusa na mnogim mjestima i mi smo sigurno svjesni te istorije“, rekao je Kirbi, osvrćući se na rusko zauzimanje i aneksiju Krima 2014. godine.

"To je jedan od razloga zašto ovo posmatramo vrlo, vrlo pažljivo", rekao je.

U Bijeloj kući, sekretarka za štampu Džen Psaki rekla je da SAD marljivo rade sa partnerima i saveznicima na procjeni situacije i šta se može učiniti za smanjenje tenzija.

"U toku je diplomatski angažman između nas i niza zemalja u regionu, uključujući Rusiju", rekla je ona.

Psaki je odbila da detaljnije govori o diplomatskim naporima, ali su Njemačka i Francuska dodale svoj glas horu zemalja koje žele da Moskva povuče.

"Rusija mora da se deskalira i djeluje transparentno u pogledu svojih kretanja trupa", napisao je njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas na Tviteru, nakon razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

"Zajedno sa našim partnerima EU i NATO pažljivo ćemo nadgledati dalje korake".

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drian takođe je pozvao Rusiju da "zaustavi provokacije" i preduzme mjere za ublažavanje tenzija "bez odlaganja".

Do sada se čini da su takvi pozivi imali malo uticaja. Rusija je u petak branila svoje akcije, insistirajući da je Ukrajina odgovorna za pojačane tenzije.

"Slobodni smo da premještamo naše oružane snage i bilo koje jedinice preko teritorije Rusije po našem nahođenju", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ukrajina se ponovo pretvara u potencijalno vrlo nestabilnu regiju. Svaka zemlja koja ima nestabilnu, eksplozivnu regiju u blizini svojih granica sigurno preduzima potrebne mjere kako bi osigurala sopstvenu bezbjednost", dodao je on.

U međuvremenu, čini se da je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova izrazio zabrinutost zbog izvještaja da SAD šalju dva ratna broda na Crno more u znak podrške Ukrajini.

"Povećao se broj posjeta zemalja NATO i dužina boravka (njihovih) ratnih brodova", rekao je on ruskoj novinskoj agenciji Interfaks.

Turski zvaničnici rekli su u petak da će SAD sljedeće nedjelje (14.-15. Aprila) poslati dva broda u Crno more i da će tamo ostati približno dvije nedjelje.

Američki zvaničnici odbrane odbili su da potvrde tursku izjavu, ali su rekli da su takve operacije rutinske.

"Rutinski djelujemo u Crnom moru", rekao je Kirbi novinarima u Pentagonu.

"Letjećemo, ploviti i operisati svuda gde nam to međunarodno pravo dozvoli. O tome se radi i, jasno, vrlo, vrlo ozbiljno shvatamo svoje obaveze u evropskom operativnom prostoru", dodao je on.

Ranije ove nedjelje, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski pozvao je NATO da dozvoli zemlji da se pridruži Alijansi kako bi Moskvi poslao poruku i okončao borbe u regionu Donbasa, gdje se separatisti, koje podržava Rusija, bore sa ukrajinskim snagama od ruskog anektiranja Krima 2014. godine.

Foto naslovna: Ilustracija/EPA-EFE/Dave Mustaine
Izvor: Glas Amerike/b92.net/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter