Banjalučanka koja je pohranila matične ćelije djeteta - Sve piše u ugovoru -Dabogda nikad ne zatrebale-!


Banjalučanka koja je pohranila matične ćelije djeteta - Sve piše u ugovoru -Dabogda nikad ne zatrebale-!

Švajcarsko Ministarstvo zdravlja objavilo je prije nekoliko dana da je kompaniji koja se bavi pohranjivanjem matičnih stanica CRYO SAVE oduzeta licenca za rad. U toku je istraga protiv te kompanije.

Federalna kancelarija za javno zdravlje podnijela je protiv kompanije CRYO-SAVE AG prijavu tužilaštvu u Ženevi. U prijavi se navodi da je kompanija prekršila Zakon o transplantaciji i Zakon o terapijskim proizvodima. 

Sve je pokrenuo jedan roditelj koji, zbog problema u kojima se kompanija našla, nije mogao iskoristiti matične stanice svog djeteta koje su bile pohranjene u banci.

Podsjetimo, CRYO SAVE je privatna kompanija iz mjesta nadomak Ženeve koja posjeduje banku krvi i tkiva iz pupčane vrpce. Od 2016. godine, kompanija je imala dozvolu za rad za uvoz, izvoz i skladištenje matičnih stanica iz pupčane vrpce

Međutim, prije otprilike 4 ili 5 mjeseci, klijenti koji su sklopili ugovor dobili su od CRYO-SAVE email u kojem ih obavještavaju da matične ćelije "ostaju na sigurnom" u ovoj  kompaniji, te da su "matične ćelije iz pupčanika bebe u potpunosti obrađene u laboratorijama u Belgiji ili u Ženevi u skladu sa najstrožijim propisima i standardima visokog kvaliteta."

Istovremeno, klijente obavještavaju da je CRYO SAVE sklopio ugovor sa kooperantom PBKM, čija je evropska laboratorija u Varšavi, za dugoročne usluge skladištenja. 

"Zapravo, PBKM, zvanično priznat od strane organa za javno zdravstvo, je izabran od strane CryoSave, porodične banke matičnih ćelija i ima sve potrebne akreditacije, za naše standarde kvaliteta i za vaš mir", stoji u emailu.

Dalje su naveli da je izvršena revizija njihovog sistema kvaliteta i da će to redovno činiti kako bi potvrdili da on i dalje savršeno odgovara njihovim zahtjevima, na osnovu SwissMedic smjernica i NetCord-Fact certifikacije.

"Skladištenje matičnih ćelija iz pupčanika vaše bebe ostaje pod našom kontrolom i nadzorom. Zaista, mi smo ulazna tačka i zadržaćemo sve napore za njihovu sigurno čuvanje. Naša dugogodišnja profesionalnost i stručnost u oblasti bankarstva matičnih ćelija priznata je od strane medicinske zajednice", stoji kao riječi utjehe klijentima.

Kompanija PBKM ( Poljska banka matičnih ćelija) koja djeluje u okviru FamiCord grupe saopštila je 28.6. da je preko 330 hiljada uzoraka matičnih ćelija bezbjedno transportovano iz laboratorija CRYO SAVE u Poljsku, ali da Cryo Save ostaje strana u ugovoru sa svojim klijentima.

Ugovor između CRYO SAVE i poljskog PBKM Famicord je zaključen u februaru 2019. godine, i kako je navedeno u saopštenju PBKM-a, predstavlja standardno rješenje na polju pohranjivanja matičnih ćelija.

"Uzorci će biti pohranjeni na period od nekoliko godina i ovaj period se može produžiti. Svrha ovih ugovora je da se osigura kontinuitet pohranjivanja biološkog materijala", navodi se u saopštenju poljske kompanije.

Šta ovo konkretno znači u slučaju klijenata iz BiH koji su potpisali ugovor sa CRYO SAVE, u ovom momentu nije jasno, a pogotovo nakon što je CRYO SAVE izgubio licencu u Švajcarskoj. Ostaje zasad samo uvjerenje da su matične ćelije na sigurnom, ali istovremeno i nada da ih nikada u životu neće upotrijebiti. 

Na zvaničnom sajtu CRYO SAVE za BiH stoji da je preko 5000 pohranjenih uzoraka iz BiH.

Ono što se može iščitati iz ugovora koji su klijenti iz BiH potpisali jeste da je CRYO SAVE imao pravo da prebaci matične ćelije u treću zemlju. 

Konkretno, član 5. Ugovora kaže da "CRYO-SAVE može dodijeliti ili prebaciti bilo koja ili sva svoja prava i obaveze u okviru ovoga Ugovora bilo kojoj trećoj pravnoj strani na šta Klijent daje saglasnost".

Samim tim, CRYO SAVE je prebacio matične ćelije naših sagovornika u Poljsku, o čemu ih je uredno obavijestio, uvjeravajući ih da je sve u redu. 

Naši sagovornici iz Banjaluke, koji su odlučili da pohrane matične ćelije od drugog djeteta, kažu da emailovi koji su stizali iz poljske kompanije u sve većem broju u posljednje vrijeme ne djeluju nimalo sumnjivo, ali da ipak ostaju brojne nepoznanice.

"Na CRYO SAVE-u je bilo da uzmu uzorak, i nakon što je stigao sertifikat o validnosti uzorka, mi smo izvršili uplatu. Znamo da u ovakvim slučajevima nema popravnog, iako je bilo u medijima priče da su nekoj ženi propali uzorci. Nakon svega, ja sam uzela broj pod kojim smo upisani i stigao nam je odgovor od Poljaka, u kojem su naveli da su zaključili ugovor sa CRYO SAVE, ne navodeći razloge zašto je to CRYO SAVE uradio. Oni ističu da su uzorci prebačeni po svim standardima, i na propisani način, te da sa nama neće mijenjati ugovor koji smo zaključili. Tek nakon isteka perioda ugovora će se oni obratiti klijentima pojedinačno o tome kako i šta dalje", kaže naša sagovornica.

"Suština priče je", nastavlja,"da mi uopšte ne znamo da li će i na koji način, i dabogda nikad ne zatrebalo, ali ako zatreba, biti vršeno liječenje matičnim ćelijama nakon svega."

Šta se desi kada ti ćelije zatrebaju? I koliko se sve to plaća?

Naša sagovornica kaže kako ni tu nije bilo nikakve tajne.

"Odmah su počele priče kako bračni parovi imaju ogromne troškove prilikom preuzimanja ćelija. Apsolutno nije bilo priče o tome prilikom zaključivanja ugovora, jer u samom ugovoru stoji da će CRYO SAVE "naplatiti razumnu cijenu troškova transporta do destinacije, a na osnovu obrasca o preuzimanju. Dakle, nijednog momenta nam nije rečeno da će uzimanje uzorka biti 5000 KM, a da će oni uzorke voziti po Evropi kada to nama zatreba. To ne. Oni su jasno naveli šta su njihove obaveze", kaže naša sagovornica.

Ona za kraj kaže kako oni koji su sklopili ugovor sa CRYO SAVE, a u slučaju da cijela operacija propadne, nemaju mnogo mogućnosti.

Opet se poziva na ugovor.

" Član 10. ugovora se tiče ograničenja odgovornosti. Odgovornost CRYO SAVE će biti u okviru primjenjivih zakonskih propisa, bez obzira na zahtjev i žalbe, priznavanje krivice ili bilo šta drugo, biće svedeno na ukupan iznos cijene usluge. To praktično znači da CRYO SAVE odgovara do iznosa plaćenog za pohranjivanje matičnih ćelija", zaključuje naša sagovornica.

Izvor: 6yka.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks