Bajden nekada bio najsiromašniji čovjek u Kongresu


Bajden nekada bio najsiromašniji čovjek u Kongresu

Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden u jednom trenutku bio je poznat kao "najsiromašniji čovjek u Kongresu".

Prošle godine smo saznali da Donald Tramp i njegove kompanije imaju neizmireni dug koji može premašiti milijardu dolara.

Ovo je u potpunoj suprotnosti sa novim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država, Džoom Bajdenom, za koga su nekada govorili da je "najsiromašniji čovjek u Kongresu". Doduše, Bajden je bogat po bilo čijim mjerilima, ali njegovu neto vrijednost i način na koji je to postigao daleko je lakše pronaći, pogotovo jer je poreske prijave objavljivao svake godine duže od jedne decenije. Sa porodičnom istorijom koja se protezala i na bogatstvo i na nevolje, Bajden je proveo mnogo godina kao "Džo iz srednje klase" prije nego što je stekao trenutnu neto vrijednost, piše mjesečnik "Mari Kler", a prenosi "B92".

Koliko danas vrijedi Džo Bajden?

Sve u svemu, Džo trenutno vrijedi 9 miliona dolara, što je znatno više nego ranije u njegovoj karijeri. Ovaj broj, koji je "Forbs" izračunao za 2019. godinu, zasnovan je na ukupnom portfelju od 4 miliona dolara nekretnina (Džo i supruga Džil Bajden posjeduju dva doma u Delaveru), gotovini/investicijama vrijednim 4 miliona dolara i saveznoj penziji vrijednoj više od milion dolara.

Bajdenovi su objavili poreske prijave od 2016. do 2018. godine, koje su pokazale da su 2017. i 2018. godine platili oko trećinu svog prihoda od poreza (3,7 i 1,5 miliona dolara), a da su značajan iznos donirali u dobrotvorne svrhe (milion i 275.000 dolara).

A ako se pitate - smatra se da Džoova potpredsjednica Kamala vredi 6,3 miliona dolara.

Kako je zaradio svoj novac?

Džo Bajden Stariji, koji je imao dubok uticaj na svog sina, potekao je iz bogate porodice - njegov otac je vodio diviziju američke nafte. Ali Džo Stariji krenuo je kao preduzetnik i imao je nekoliko poslovnih neuspjeha, ostavljajući porodicu siromašnom prema memoarima njegovog sina (u jednom trenutku djeca su čak otišla da ostanu kod bake). Džo Stariji je na kraju pronašao posao u prodaji automobila i porodica se nastanila u Delaveru - gdje je ostala do danas - i Džo Mlađi je završio studijski program prestižne akademije "Archmere" u Klejmontu.

Džo je počeo da radi u advokatskoj firmi nakon vjenčanja sa prvom suprugom Neilijom, a zatim je postao jedan od najmlađih senatora koji su ikada izabrani, sa početnom platom od oko 42.500 dolara godišnje (250.000 dolara u današnjim razmjerama). Poreske obrasce počeo je da objavljuje 1998. godine, što je ukazivalo na to da su njih dvoje zarađivali od njegove senatorske plate.

Džilin rad na koledžima takođe je doprinio njihovom kućnom budžetu - predavala je više od tri decenije. U 2009. godini Džoova plata senatora iznosila je 169.300 dolara, potom je njegova zarada kao potpredsjednika predsjednika Obame u prosjeku iznosila oko 225.000 dolara svake godine.

Koliko je Džo Bajden zaradio kao potpredsjednik?

Kada je Džo zvanično okončao svoj mandat potpredsjednika, podnio je obrazac za finansijsko objelodanjivanje. Iako je kao potpredsjednik godišnje zarađivao pomenutih 225.000 američkih dolara, u naredne dvije godine, par je očigledno zaradio više od 15 miliona dolara na održavanju različitih govora, knjigama (i on i Džil objavili su memoare) i vođstvu "Penn Biden" centra za diplomatiju i globalni angažman na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Zauzvrat, mogli su da daju više donacija i otplate jednu od svojih hipoteka - jedna je i dalje neisplaćena, kao i kreditni zajam za jednog od njihovih sinova - i da kupe novo imanje u Rehobot Biču.

A kolika je predsjednička plata?

Američki zakon navodi da predsjedniku Sjedinjenih Država mora biti isplaćena zarada dok je na funkciji. Kongres je 2001. godine predsjedničku platu podigao sa 200.000 na 400.000 i uveo dozvolu za dodatni trošak od 50.000 dolara godišnje. Predsjednik takođe prima neoporezivi putni račun u iznosu od 100.000 dolara i 19.000 za zabavu. Predsjednička plata je oporeziva, ali ostali dodatni troškovi nisu.

Takođe možemo očekivati da ćemo vidjeti kako Džil nastavlja da predaje dok služi kao prva dama.

"Ako stignemo do Bijele kuće, nastaviću da predajem", rekla je za CBS u avgustu i dodala:

"Važno je i želim da ljudi cijene nastavnike i znaju njihov doprinos i podignu profesiju".

To će je učiniti jedinom prvom damom koja će imati plaćeni posao i prvom koja će imati doktorat.

Izvor: Nezavisne