Baja -nagrađuje štićenicu- za smirivanje radničkog bunta: Ranka Mišić imenovana u Nadzorni odbor PREF-a


Baja -nagrađuje štićenicu- za smirivanje radničkog bunta: Ranka Mišić imenovana u Nadzorni odbor PREF-a

Ranka Mišić, koja je na čelu Saveza sindikata RS skoro dvije decenije bila je i ostala osoba bliska vlastima. Zato je vlast stalno nagrađuje novim funkcijama, a to što je njenim imenovanjem u NO PREF-a Vlada RS prekršila zakon i što se ona našla u sukobu interesa, nikoga nije ni zaintrigiralo.

U sjeni opštih izbora u Bosni i Hercegovini, desio se još jedan, krajnje sporan izbor. Ranka Mišić, neprikosnovena predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske, 7. oktobra izabrana je za člana Nadzornog odbora Penzijskog rezervnog fonda (PREF). Na toj poziciji biće naredne četiri godine. Njen izbor na tu funkciju sporan je zato što je Mišićeva i član Upravnog odbora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja RS (PIO), koji ujedno predstavlja i Skupštinu PREF-a. u Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave i najveći oponent Ranki Mišić, smatra da je njeno imenovanje za člana NO PREF-a nezakonito i da predstavlja klasičan sukob interesa.

„Da li Vlada RS zna da je imenovanje Ranke Mišić u NO PREF-a nezakonit i klasični sukob interesa? Kako je moguće da Ranka Mišić kao član UO Fonda PIO, koji je Supština PREF-a, sama za sebe glasa o njenom imenovanju? Da li je drug direktor (PREF-a) Miloš Grijuć upoznat o ovom skandalu, studio?“ napisao je Marić na Tviteru.

Nema dileme da je „drug direktor“ upoznat sa procedurama imenovanja članova NO PREF-a. Vlada RS imenuje NO PREF-a i to na prijedlog Fonda PIO koji je osnivač PREF-a, s tim da jednog od članova predlaže većinski reprezentativni sindikat. Tako su se Ranki Mišić sklopile sve kockice - prijedlog za njeno imenovanje je dao UO Fonda PIO, čiji je ona članica, a prethodno je UO Fonda PIO predložila sama sebe kao predstavnika reprezentativne sindikalne oganizacije!?

Ranka Mišić, koja je na čelu Saveza sindikata RS skoro dvije decenije, bila je i ostala osoba bliska vlastima. Godinama uspješno anestezira radnički bunt u RS, zahvaljujući izboru njoj lojalnih ljudi na čelo sindikalnih organizacija u okviru Saveza sindikata RS. Zato je vlast stalno nagrađuje novim funkcijama, a to što je njenim imenovanjem u Nadzorni odbor PREF-a Vlada RS prekršila zakon i što se ona našla u sukobu interesa, nikoga nije ni zaintrigiralo. Osim njenog konkurenta Bože Marića...

Ranka Mišić Savez sindikata RS tretira kao političku partiju, koji se ponaša kaopridruženi član vladajuće koalicije. Čak je 2015. godine pristala da učestvuje u performansu povodom usvajanja novom Zakona o radu, navodno uslovljavajući tadašnju Vladu RS, sa premijerkom  Željkom Cvijanović na čelu, velikim radničkim buntom. 

Zakon o radu je usvojen, Ranka Mišić i Savez sindikata su utihnuli, poslednje tri godine čak nema ni protestne prvomajske sindikalne šetnje. Radnici svake godine žive sve teže, inflacija divlja, cijene rastu, prosječna plata u Republici Srpskoj u septembru je, prema entitetskom Zavodu za statistiku, iznosila 1.189 KM, dok je u istom mjesecu vrijednost potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu iznosila 1648.98 КМ.

Ranka Mišić ima nekoliko izvora novčanih primanja  - dobra plata predsjednice Saveza sindikata RS (više od 2.000), još par stotina maraka za članstvo u UO Fonda PIO, pa još nekoliko stotina maraka za mjesto u NO PREF-a, uz ranija dva mandata člana Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje i više mandata člana Ekonomsko-socijalnog savjeta.

Piše: Ljiljana Kovačević
Izvor: zurnal.info

SOCIJALNI SLUČAJ PREDSJEDNICE SAVEZA SINDIKATA RS - Ranka Mišić mjesečno zarađuje više od 4.000 maraka
Objavljeno: 12. prosinac 2012. 10:31

Dok je Ranka Mišić na čelu Saveza sindikata RS, vlasti ovog entiteta ne treba da brinu da će doći do socijalnog bunta bez obzira na to da li će ili neće isplaćivati bilo kakve plate.

UZALUDNI SKUPOVI

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, najbolji je agent Vlade RS, poslodavaca i svih onih koji su radnike ovog entiteta doveli do prosjačkog štapa. Mišićeva ništa značajno nije učinila kada je hiljadu radnika trebinjskog „Novoteksa“ ostalo na ulici i bez ikakvog posla, ništa nije uradila ni kada je došlo do propasti firme „Nova Borja“ iz Teslića, ništa za radnike nije učinila kada su ostali bez posla nakon brojnih sumnjivih privatizacija u kojima su špekulanti raskrčmili imovinu tih preduzeća... Da pojednostavnimo, Mišićeva nije učinila ništa za radnike.

Istina, ona se pojavljivala u medijima i navodno „snažno protestvovala“ zbog otpuštanja radnika, ali to je bila samo puka poza i „vađenje štete“, kako se radnici ne bi bunili i izašli na ulicu.

Isti slučaj bio je i prilikom nedavnog štrajka budžetskih korisnika, kojima je Vlada RS smanjila plate za 10 posto. Nekoliko hiljada radnika okupilo se na protestu koji je trajao sat vremena, a Mišićeva je pozvala na ostavke i smjenu Vlade RS.

Naravno, bio je to uzaludan skup, jer je skupštinska većina, koju predvodi SNSD, izglasala novi budžet i smanjenje plata.

Nakon toga, Mišićeva je „promijenila ploču“ i pozvala radnike na „regionalne proteste“, tvrdeći da Sindikat ne traži „smjenu Vlade RS“. Jednostavnije rečeno, udrobljavanjem nezadovoljstva sprečavaju se širi socijalni nemiri, a vlasti se ostavlja širok manevarski prostor da pritiscima dodatno anulira opravdani revolt onih koji su i sa nesmanjenim primanjima jedva preživljavali. Sada je to „jedva“ dodatno umanjeno za deset posto.

PRIPADNICA ELITE

Zbog čega Ranka Mišić djeluje protiv radnika, pa i organizacije koju vodi?!

Kvaka je u primanjima Ranke Mišić! Ona je za samo deset mjeseci ove godine ona je inkasirala 41.566 KM, odnosno 4.156 maraka mjesečno.

Mišićevoj novac dotiče iz čak četiri izvora: plata šefice Saveza sindikata, sredstva iz Sindikata obrazovanja (nepoznato po kom osnovu ih prima), naknada za rad u Upravnom odboru Zavoda za zapošljavanje RS i za učešće u radu Ekonomsko - socijalnog savjeta RS.

Mjesečna plata Mišićeve u Savezu sindikata varira od 3.017 KM (april 2012. g.) pa do 3.907 KM (avgust o.g.). Iz Ekonomsko - socijalnog savjeta mjesečno ubire stabilnih i konstantnih 370 KM, dok u UO Zavoda prima najčešće 400 KM, a ponekad i svih 600 maraka.

Sa ovakvim primanjima daleko, predaleko je Mišićeva od radničkih briga i načina života. Ona je elita.

Mišićeva nije odgovorila na upit o ličnim primanjima

Savez sindikata Republike Srpske

predsjednica Ranka Mišić

Poštovana gospođo Mišić,

molimo Vas da nam u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama odgovorite na sleća pitanja:

Kolika su Vaša ukupna mjesečna primanja?

Da li ste članica Nadzornog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i koliku naknadu primate po tom osnovu?

Članica ste i Ekonomsko-socijalnog savjeta RS. Kolika je mjesečna naknada po tom osnovu?

Da li primate ikakvu naknadu iz Sindikata za obrazovanje i po kom osnovu?

Molimo Vas da nam odgovore na ova pitanja pošaljete do utorka, 11. decembra. Unaprijed zahvalni.

Redakcija magazina Žurnal

Piše: Ljiljana Kovačević
Izvor: zurnal.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter