Avion koji je prevozio 132 putnika srušio se u južnoj Kini (Foto/Video)


Avion koji je prevozio 132 putnika srušio se u južnoj Kini (Foto/Video)

Avion kineske kompanije China Eastern Airlines, koji je prevozio 132 putnika, srušio se blizu grada Wuzhoua u južnoj Kini. Boeing 737 na putu od Kunminga do Guangzhoua srušio se u planinskom području i uzrokovao požar, prenosi Sky News vijest kineske državne televizije CCTV. Ne zna se koliko je ljudi stradalo, no kineska Uprava za civilno zrakoplovstvo, kako prenosi kineska državna agencija Xinhua, je na svojim službenim stranicama objavila kako je u avionu bilo 123 putnika i devet članova posade.

Video klipovi koji su se pojavili na društvenim mrežama pokazuju veliki požar i mnogo dima u planinskom području, a jedan pokazuje navodni dio srušenog aviona. Mediji navode izjavu jednog očevica koji je rekao kako se avion u padu potpuno raspao.

Prve objavljene informacije govorile su o 133 osobe u avionu. Kineska agencija navodi da su spasilačke službe na putu prema mjestu pada aviona te da je 117 vatrogasaca sa 23 vozila poslano iz Wuzhoua, dok je još 538 vatrogasaca poslano iz drugih dijelova provincije Guangxi.

Prema podacima sa stranice FlightRadar24, prikaz leta MU5735 prekinuo se u 2.22 po lokalnom vremenu (7.22 po srednjoeuropskom) na visini od 982 metra i brzini od 696 km/h, piše Sky News.

Prikaz leta MU5735 China Eastern Airlinesa od Kumninga do Guangzhoua, koji se srušio blizu grada Wuzhoua.

Izvor: Screenshot / Autor: flightradar24

Kineski predsjednik Xi Jinping zatražio je istragu kako bi se što prije utvrdio uzrok pada aviona te kako bi se osigurala 'apsolutna sigurnost avioprometa'.

Službena stranica aviokompanije Chinese Eastern Airlines promijenjena je u crno-bijelu boju, što aviokompanije obično rade nakon nesreća u znak poštovanja prema žrtvama.

Službena stranica aviokompanije China Eastern Airlines promijenjena je u crno-bijelu boju

Izvor: Screenshot / Autor: China Eastern Airlines

Sky News podsjeća da se posljednja fatalna nesreća nekog kineskog aviona dogodila 2010., kada se zbog slabe vidljivosti prilikom slijetanja srušio Embraer E-190, pri čemu je poginulo 44 od 96 putnika.

Foto naslovna: Profimedia/tportal/Nuttapong Wannavijid/Alamy/twitter
Izvor: tportal.hr

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter