Američki mediji pišu: Ruska -Bušilica- – novo super oružje protiv neprijatelja u pokretu


Američki mediji pišu: Ruska -Bušilica- – novo super oružje protiv neprijatelja u pokretu

Nova kasetna stelt bomba „Drelj“ može postati idealno oružje za uništavanje neprijatelja u pokretu, piše vojni analitičar američkog časopisa „Nešenal interest“ Piter Sičiu.

Analitičar navodi da se od 2016. godine razvojem bombe „Drelj“, poznate i kao „PBK-500U SPBE-K", bavilo Naučno-proizvodno udruženje „Bazalt“, koje je u sastavu kompanije „Tehmaš“, deo korporacije „Rosteh“.

Bomba je projektovana za uništavanje oklopnih tenkova protivnika, zemaljskih radarskih stanica, komandi pa čak i pogonskih sistema protivavionskih raketa, pojašnjeno je u članku.

„Ovom kasetnom stelt bombom se upravlja navigacionim sistemom ‘Glonas’. Teška je više od 500 kilograma, a njen radijus delovanja je od 30 do 50 kilometara“, navodi autor članka.
U članku piše da je „Bušilica“ opremljena sistemima za identifikaciju neprijatelja i radio-elektronskim uređajima, što je čini imunom na smetnje i nevidljivom za radare.

Projektanti su stavili akcenat na manji radijus delovanja, nego kod drugih skupljih platformi, koji će omogućiti da se efikasnije pogode ciljevi protivnika u pokretu.

Analitičar navodi da bomba „PBK-500U SPBE-K“ nije u početku zamišljena kao oružje za uništavanje najvećeg broja neprijateljskih ciljeva i zaključuje da je „Bušilica“ izuzetno ekonomično sredstvo za rešavanje sukoba malog intenziteta.

Foto naslovna: Vitaly V. Kuzmin
Izvor: rs-lat.sputniknews.com/svet/

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter