Ako Tramp ne prizna poraz može doći do pobuna

Ako Tramp ne prizna poraz može doći do pobuna

Odbijanje predsjedničkog kandidata Republikanske stranke u SAD Donalda Trampa da prizna poraz na izborima moglo bi da dovede do masovnih pobuna i nasilja u američkim gradovima, izjavio je direktor Centra za sveobuhvatne evropske i međunarodne studije Visoke škole ekonomije (HSE) u Moskvi Dmitrij Suslov.

On je rekao da Trampovo odbijanje da prizna poraz možda neće dovesti samo do sudskog postupka, te da nije poznato kako će se sve završiti, s obzirom na većinu koju republikanci imaju u Vrhovnom sudu SAD.

– Situacija bi se mogla završiti nasiljem na ulicama Amerike. Za sada se to nije desilo, ali, ako (kandidat Demokratske stranke Džozef) Bajden nastavi da tvrdi da je pobijedio na izborima, a Tramp da mu je ukradena pobjeda, moguće su masovne pobune – istakao je Suslov.

Ruski analitičar predviđa da će se borba Trampa i Bajdena u sudovima nastaviti nekoliko sedmica, uz osporavanje izbora koje će vršiti strana koja izgubi.

Suslov pretpostavlja da bi moglo doći do ponovnog prebrojavanja glasova u nekoliko saveznih država u SAD.

Prema riječima Suslova, prebrojavanje vjerovatno neće drastično promijeniti situaciju, ali je i dalje moguće da ishod bude drugačiji, mada neznatno, javio je TASS.

Suslov napominje da za sada nema naznaka da će Tramp, koji se bori za drugi uzastopni mandat na funkciji predsjednika SAD, priznati poraz.

– Tramp smatra da je oko polovine svih Amerikanaca na njegovoj strani. Osim toga, priznavanje poraza nije u njegovoj prirodi – kaže Suslov.

Izvor: Agencije

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks