Ako se ne otkrije porijeklo kovid-19 imaćemo kovid-26, kovid-32...


Ako se ne otkrije porijeklo kovid-19 imaćemo kovid-26, kovid-32...

Istraga o porijeklu kovida-19 je "apsolutno kritična" ukoliko želimo da spriječimo naredne pandemije i izbjegnemo "kovid-32", rekao je američki ekspert Piter Hotec.

Imaćemo kovid-26 i kovid-32 ukoliko ne shvatimo potpuno porijeklo kovida-19. Ovo je apsolutno kritično, izjavio je za NBC Hotec, koji je dekan nacionalne škole za tropsku medicinu na medicinskom Bejlor koledžu u Hjustonu, u američkoj državi Teksas.

Hotec je kazao da vjeruje da SAD moraju da urade mnogo više nego da pokreću istrage o teorijama da je virus prešao sa životinja, ili da je “iscurio” iz laboratorije u kineskom Vuhanu, dodaje “Njujork post.”

– Smatram da smo uradili koliko smo mogli na obavještajnom polju. SAD treba da pošalju stručnjake u epicentar pandemije, u Vuhan. Potreban je tim naučnika, genetičara, biologa, stručnjaka za slepe miševe, da provedu u kineskoj provinciji Hubej šest do 12 mjeseci, kako bismo potpuno otkrili izvor kovida-19 – naglasio je Hotec.

On dodaje da je “svjestan da Kina neće pristati na punu saradnju”.

– Moramo da pritisnemo jaku Kinu, pa i mogućim sankcijama, kako bi dozvolila timu vrhunskih epidemiologa i virusologa da imaju nesmetani pristup životinjama, ljudima i uzorcima iz laboratorije – dodao je Hotec.

Izvor: tanjug.rs/Infomedia Balkan

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter