Zvornička -Alumina- se zadužuje novim kreditom

Zvornička -Alumina- se zadužuje novim kreditom

Zvornička fabrika „Alumina“ zalaže imovinu od 8,5 miliona KM da bi od banke dobila kredit od 600.000 maraka, saznaje portal CAPITAL.

Upravni odbor „Alumine“ donio je odluku o zaduženju polovinom marta, a na njihov i prijedlog stečajnog upravnika Fabrike glinice (FG) „Birač“, Odbor povjerilaca FG „Birač“ dao je prije šest dana saglasnost za navedeno zaduženje.

Odlukom je predviđeno da se „Alumina“ zaduži kod domaće komercijalne banke u iznosu od 600.000 KM u vidu revolving kredita na period od 12 mjeseci.

„Obezbjeđenje po ovom kreditnom zaduženju biće zalihe sirovina, gotovih proizvoda i nedovršene proizvodnje u iznosu od 8.507.109 KM prema lager listi od 31. decembra 2020. godine, tri mjenice sa mjeničnim izjavama i deset naloga za prenos sredstava“, navedeno je u odluci kojom se daje saglasnost za zaduženje.

Zaduženje je uslijedilo samo sedam dana nakon što se premijer Republike Srpske Radovan Višković na sjednici Narodne skupštine pohvalio da je „Alumina“ od strateškog značaja za RS i da je godišnja proizvodnja te fabrike veća od 200 miliona KM i namijenjena je izvozu.

„Prošlu godinu su radili pozitivno i imali više od pet miliona KM dobiti, a broj zaposlenih je viši od 1.500. Privredni sud presudio je u korist `Alumine` što znači da su hipoteke bile nezakonite. Takva presuda je od izuzetnog značaja jer kompaniji daje prostor za dalji razvoj i znači da fabrika više nije ugrožena”, rekao je Višković.

Pitanja o tome zašto je neophodno da se zadužuju za 600.000 KM uputili smo u „Aluminu“ te očekujemo odgovor Uprave.

„Alumina“ je kćerka firma Fabrike glinice “Birač”, a o njenom zaduženju portal CAPITAL pisao je i ranije, u septembru 2019. godine, kada je zatraženo zaduženje od 10 miliona maraka kod Investiciono – razvojne banke (IRB) Republike Srpske. Tada im je kredit bio neophodan kako bi platili tekuće obaveze, struju, gas i dug prema „Željeznicama RS“.

Piše: Svjetlana Šurlan

Izvor: Capital

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter