Značajno skuplji uvoz automobila (Video)

Značajno skuplji uvoz automobila (Video)

Prvog juna je na snagu stupila odluka Savjeta ministara kojom je Bosna i Hercegovina zabranila uvoz polovnih automobila starije generacije motora. To će značajno povećati cijenu automobila koje građani masovno uvoze iz zemalja Evropske unije. Postavlja se pitanje: da li smo spremni da automobile iz uvoza plaćamo značajno skuplje?

Građani Bosne i Hercegovine više ne mogu uvoziti polovne automobile sa motorom euro 4 i nove, sa euro 5 motorom. 

Od prvog juna ove godine uvoz polovnih putničkih vozila je moguć jedino ako ispunjavaju euro 5 standard, a novih sa euro 6 motorom. To praktično znači da je stavljena tačka na uvoz vozila koja su proizvedena prije 2010. godine. 

"Dobro je da se građani informišu koja vozila mogu da uvezu da ne bi došli u situaciju da vraćaju ta vozila izvan carinskog područja BiH", rekao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Procedura je definisana na način da uvoznik prijavi vozilo za uvoz na graničnom prelazu, tu dobija prolaznu carinsku prijavu koja važi 10 dana i u tom roku mora izvršiti homologaciju na tehničkom servisu o minimalnim tehničkim uslovima za uvoz u BiH. 

Dobro upućeni u ovu problematiku kažu da je dobro da se uvoze noviji automobili, međutim smatraju da je ova odluka ishitrena i preuranjena.

Statistički podaci pokazuju da će nova ograničenja najviše pogoditi građane koji uvoze polovne automobile, a takvi su u Bosni i Hercegovini u značajnoj većini.

"U 2018. godini, građani Bosne i Hercegovine su ukupno uvezli skoro 83 hiljade automobila. Od toga oko 72 hiljade polovnih, a novih tek nešto više od 10 hiljada. U prva četiri mjeseca ove godine, od ukupno 27 hiljada uvezenih automobila, sedam puta više je uvezenih polovnih vozila u odnosu na nova."

To praktično znači da će za korišćeno vozilo sada biti potrebno izdvojiti minimum 9 ili 10 hiljada maraka. To je, tvrde građani, za domaći standard previsoka cijena, a većina stanovništva na to nije spremna.

"Nismo na to spremni. Pogledajte samo kakavo je stanje u državi", kažu neki od građana za BN TV.

Sve upućuje na zaključak da Bosni i Hercegovini jeste potrebno obnavljanje voznog parka, jer je prosječna starost automobila u BiH čak 17 godina, a stara vozila se više kvare i značajnije zagađuju.

Povećanje ekoloških i tehničkih standardna međutim nije pratio i porast kupovne moći stanovništva, koja je daleko ispod prosjeka u Evropskoj uniji.

VIDEO:


 

Izvor: BN TV