Zemlje u regionu donose mjere da bi pomogle narodu a SNSD i -crvena buržoazija- se poigravaju sa narodom


Zemlje u regionu donose mjere da bi pomogle narodu a SNSD i -crvena buržoazija- se poigravaju sa narodom

Dok druge zemlje primjenjuju mjere, SNSD igra igru. Srbija i Hrvatska, kao i zemlje Evrope, već primjenjuju mjere za očuvanje životnog standarda stanovništva. Kod nas se SNSD-ova vlast na svim nivoima još igra, prebacuje odgovornost sa jednih na druge, zakazuje sjednice, napušta ih, daje populističke izjave, a rezultat za narod je – ništa.

Ovo je rekla Mira Pekić, ekonomista i poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

„Pročitala sam juče odličan naslov: Samo još vazduh nije poskupio. Naši građani su osuđeni na njihov bezobrazluk, nebrigu i bezosjećajnost. Važno je da narod zna da rješenja ima. SNSD je na vlasti na svim nivoima u BiH i teoretski – iako je danas četvrtak mogu bez problema da proglase da je, recimo, utorak. Isto tako mogu da donesu sve mjere, kao i Srbija i Hrvatska, ali je očigledno da im to nije ni želja, ni namjera“, rekla je Pekićeva.

Ona je podsjetila na mjere koje su susjedne zemlje već usvojile i primjenjuju ih, čime su zaštitili svoje građane od nestašica i sumanutih i neizdrživih poskupljenja.

Hrvatska je, podsjeća Pekićeva, donijela mjere za ublažavanje rasta električne energije, mjere za ublažavenje rasta cijena plina, subvenciju i za građane i za pravna lica, poresko rasterećenje, smanjenje PDV-a na plin i toplinsku energiju, na pelet, briket sječku i ogrevno drvo, na hranu, svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječiju hranu, troškove u poljoprivredi (sadnice, đubrivo i pesticide), na maslac i margarin, na higijenske uloške i tampon, kao i ulaznice na kulturne, sportske i ostale priredbe.

„Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju cijena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate Evro dizel i Evro premijum BMB 95, a koja će od stupanja na snagu 11. marta važiti narednih 30 dana. Predvidjeli su i uslove i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima“, podsjetila je Pekićeva.

Donijeli su, kaže, i odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja, dopunili odluku o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe za plaćanje carinskih dažbina u 2022. godini.

„Vlada Srbije je donijela odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja, kako bi se pravovremeno reagovali na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svjetskom, tako i na domaćem tržištu“, objašnjava Pekićeva, te podsjeća da su usvojili su još niz odluka kojima se olakšava život i stanovništvu i privredi.

Foto naslovna: frontal.rs
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter