Zdravlje u raljama politike: Neozbiljna vlast Srpske se nastavlja poigravati sa zdravljem stanovništva 


Zdravlje u raljama politike: Neozbiljna vlast Srpske se nastavlja poigravati sa zdravljem stanovništva 

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske stupio je danas na snagu. U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite ranije je rečeno da će Vlada Republike Srpske postupati u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i poštovati propisane obaveze, s obzirom na to da je taj zakon usvojila Narodna skupština i prošao je sve predviđene procedure.

“Zakonom je predviđeno uspostavljanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, a propisano je da Vlada Srpske u određenom roku imenuje direktora i druga tijela agencije, što će biti poštovano”, navode u resornom ministarstvu.

Iz Ministarstva su podsjetili da je proces osnivanja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH trajao godinu dana od trenutka stupanja na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, iako se osnivanje te agencije oslanjalo na do tada postojeću Agenciju za lijekove Republike Srpske i na njen rad.

“Kako je i ranije rečeno iz Vlade, donošenje Zakona o uspostavljanju Agencije za lijekove Republike Srpske motivisano je prvenstveno brigom za adekvatnu zaštitu zdravlja stanovništva u izazovnoj situaciji i vremenu pandemije virusa korona”, navode u resornom ministarstvu.

S druge strane, ističe se da je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS prvi u nizu kojim RS planira preuzeti državne ingerencije. Zakonom je predviđeno osnivanje Agencije za lijekove RS, čime se uzurpira nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Suprotno je i Ustavu BiH jer se državni Zakon o lijekovima može mijenjati isključivo u Parlamentu BiH.

Iz OHR-a ističu da se Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske krši Ustav BiH i Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, te bi on predstavljao korak unazad u pogledu napora koje BiH poduzima da bi uskladila svoje zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU (EU acquis), u dijelu kojim se regulira zaštita potrošača i zdravstvena zaštita, kao i djelovanje protivno obavezama koje BiH ima prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

“To je jasno rečeno u nekoliko navrata. Vlasti Republike Srpske mogle su ukinuti ili suspendirati ovaj zakon, ali su odlučile ništa ne poduzeti i krenuti s njegovom primjenom. Primjena Zakona RS imat će ozbiljne implikacije i ugrozit će zdravlje stanovnika BiH, u oba entiteta i Brčkom. Ozbiljno će ugroziti postojeće mjere zaštite javnog zdravstva i rad firmi koje se bave veleprodajom lijekova i medicinskih sredstava u RS-u, čime će se uticati na maloprodaju lijekova i medicinskih sredstava, te u konačnici ugroziti jedinstven ekonomski prostor BiH”, ističe se u saopštenju OHR-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je juče Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona. Zahtjevom upućenim Ustavnom sudu Džaferović traži i ocjenu ustavnosti dopune Zakona o republičkoj upravi RS.

Od Ustavnog suda je zatražio da ukine navedene akte, te donese privremenu mjeru kojom će ih staviti van snage do donošenja svoje konačne odluke kako njihovom primjenom, ne bi bila napravljena nepopravljiva šteta.

Zahtjevom je Džaferović ukazao na neusklađenost odredbi osporavanih zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na uspostavu jedinstvenog tržišta na cijeloj državnoj teritoriji, međunarodne standarde i obavezu entiteta da se u potpunosti pridržavaju odluka državnih institucija.

U zahtjevu se naglašava da su osporeni zakoni u suprotnosti sa državnim zakonima koji regulišu te oblasti, te da se njima uspostavlja neustavni i paralelni sistem infrastrukture, kontrole i pravila u prometu lijekova i medicinskih sredstava.

Spornim zakonima, ističe Džaferović, podriva se ustavni sistem, ignorišu propisi i standardi na nivou Bosne i Hercegovine, razgrađuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana na način da se uspostavlja nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima.

Odredbama osporenog zakona daje se prednost pravnim osobama registriranim na teritoriji entiteta Republika Srpska, te stvara rizik u pogledu efikasnosti, kvaliteta i sigurnosti lijekova i medicinskih sredstava.

Ustavni sud BiH je, inače, u maju ukinuo pojedine odredbe o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na RS. Državno Tužilaštvo zatražilo je da se dostave informacije o slučaju Zakona o lijekovima RS kako bi se utvrdilo postoji li osnov za pokretanje krivičnog postupka u slučaku kršenja Ustava BiH.

Pored toga, početkom juna Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država stavilo je na listu sankcija te zemlje ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića zbog, kako je tada navedeno, destabilizirajućeg ponašanja. Sankcije su objašnjenje tvrdnjama da je Šeranić posticao secesionističke napore u Republici Srpskoj za vođenje implementacije Zakona o lijekovima Republike Srpske koji je njegovo ministarstvo dostavilo Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje.

Visoki predstavnik u BiH Kristrijan Šmit ocijenio je Zakon o lijekovima Republike Srpske “totalno protivpravnim”.

“Mislim da svako ko trezveno malo razmisli o tome pitaće se šta ćemo sad uraditi sa tim”, rekao je Šmit koji je prilikom svoje posljednje posjete Banjaluci, posjetio i Agenciju za lijekove Bosne i Hercegovine, a na svom nalogu na Tviteru naveo da “Agencija mora nastaviti da obavlja svoj posao kako je propisano zakonom”.

Zakon o lijekovima je ranije bio i predmet obiljnog upozorenja iz Brisela zbog mogućih poremećaja na tržištu i kolapsa.

“Za farmaceutske proizvođače zakon Republike Srpske bi značio da moraju dobiti dvije različite dozvole za stavljanje u promet lijekova, a koje nisu međusobno priznate. To može izazvati kolaps lanca snabdijevanja lijekovima iz inostranstva. Pravo građana na jednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima u cijeloj BiH bilo bi ozbiljno narušeno”, saopštio je tom prilikom direktor Direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Maciej Popovski.

Foto naslovna: Agencija za lijekove BiH/Arhiv/klix.ba
Izvor: RTRS/Klix/N1/Slobodna Evropa/OHR/gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter