Zbog spora o MMF-ovom kreditu, BiH dnevno plaća 5.000 eura kamata

Zbog spora o MMF-ovom kreditu, BiH dnevno plaća 5.000 eura kamata

Iako je MMF Bosni i Hercegovini krajem aprila odobrio kredit od 330 miliona eura, novac još nije povučen sa računa Centralne banke.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Asim Sarajlić juče je na sjednici kazao da Vijeće ministara BiH Ustavom i zakonom nije ovlašteno da entitetima određuje način raspodjele kreditnih sredstava.

"Vašim insistiranjem da se u Odluku o raspodjeli sredstava MMF-a od 330 miliona eura odredi dio koji se odnosi na kantone u Federaciji BiH postupili ste protivno Ustavu i zakonu i zaustavili distribuciju ovih sredstava", kazao je Sarajlić postavljajući pitanje državnom ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi u ime Kluba bošnjačkog naroda. Bevandu je Sarajlić pitao kada će korigovati tu odluku.

Dodao je da su štete koje nastaju po osnovu kamata gotovo 10.000 konvertibilnih maraka (5.000 eura) dnevno, te da su štete po privredu Bosne i Hercegovine daleko veće.  

Sporan način raspodjele novca u Federaciji BiH

Iako je MMF Bosni i Hercegovini krajem aprila odobrio kredit od 330 miliona eura sa ciljem finansiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije tokom pandemije korona virusa, Vijeće ministara ne uspijeva postići politički konsenzus o raspodjeli tih sredstava.

Ranije je dogovoreno da će se raspodjela novca obavljati na način da će Federaciji BiH pripasti 62 posto ukupnog iznosa, entitetu Republika Srpska 38 posto, a da će oba entiteta izdvojiti po 0,5 posto za Distrikt Brčko.

Bošnjački ministri u Vijeću ministara BiH ne žele dati saglasnost na povlačenja tih sredstva sve dok ne bude definisana uloga kantona unutar Federacije BiH u slučaju MMF-ovog kredita. 

Bevanda: Fiskalni agent je Centralna banka

Ministar Bevanda izjavio je u pauzi sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da je neistinito tumačenje da on može rasporediti sredstva Međunarodnog monetarnog fonda a koja su na računu Centralne banke.

"U aranžmanu s MMF-om fiskalni agent je Centralna banka a Ministarstvo finansija i trezora nema tu ulogu", tvrdi Bevanda.

Istog je mišljena i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Na pitanje novinara ko koči odluku o raspodjeli 330 miliona eura MMF-ovog kredita Bosni i Hercegovini, Tegeltija je rekao da to više nisu sredstva MMF-a, već novac vlada Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko.

"Na ta sredstva oni već plaćaju kamate i njihove obaveze teku", rekao je Tegeltija.

"Ta sredstva se nalaze na računu Centralne banke, a dokad će to tako biti ja vam na to ne mogu odgovoriti. Nekoliko sam puta ponovio svoje stajalište da Centralna banka ima sve što je potrebno da bi ta sredstva isplatila jer ima potpisan memorandum sa onima kojima treba isplatiti sredstva", kazao je.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić rekao je ranije za Al Jazeeru da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, a ne Centralna banka BiH, prava adresa za raspodjelu kredita MMF-a odobrenog Bosni i Hercegovini.

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini u utorak su također poruku adresirali na Vijeće ministara, napominjući da bi trebali preduzeti još jedan korak koji bi omogućio Centralnoj banci da raspodijeli MMF-ov kredit.

Izvor: Agencije

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks