Zbog podsticanja nasilja i YouTube blokirao Trampa

Zbog podsticanja nasilja i YouTube blokirao Trampa

Veb-platforma Jutjub kompanije “Alphabet Ink” saopštila je da je suspendovala kanal američkog predsednika Donalda Trampa pošto je prekršio pravilo za korisnike kojom je zabranjeno podsticanje nasilja, nakon prošlonedjeljnog napada na američki Kapitol od strane njegovih pristalica.

Trampov kanal na ovoj platformi je sada onemogućen da otprema nove video zapise ili strimove uživo najmanje sedam dana, što može biti produženo, navodi se u saopštenju Jutjuba, prenosi Rojters.

Internet platforme i kompanije za društvene medije distanciraju se i preduzimaju mjere protiv onih koji su podsticali ili učestvovali u prošlonedjeljnom nasilju u Vašingtonu.

Nakon incidenta, Tviter i Fejsbuk blokirali su Trampove naloge i eliminisali cjelokupan sadržaj koji podržava prošlonjedeljni napad, dok je “Amazon Ink” suspendovao “Parler”, društvenu mrežu koju sada koriste mnoge Trampove pristalice.

Trampove pristalice upale su u srijedu na američki Kapitol, pokušavajući da zaustave potvrdu Kongresa izborne pobjede izabranog predsjednika Džoa Bajdena.

Tramp, koji je osporio validnost Bajdenove pobjede bez iznošenja dokaza, u početku je pohvalio svoje pristalice, ali je kasnije osudio nasilje.

Izvor:tanjug