Zbog milionske štete budžetu Srpske Jelena Trivić podnijela krivičnu prijavu protiv ministarke Zore Vidović


Zbog milionske štete budžetu Srpske Jelena Trivić podnijela krivičnu prijavu protiv ministarke Zore Vidović

Jelena Trivić, predsjednica Narodnog Fronta, podnijela je krivičnu prijavu protiv ministrice finansija Republike Srpske Zore Vidović. Trivićeva navodi da je Zora Vidović zloupotrebom položaja načinila štetu budžetu Republike Srpske a korist privrednom društvu “Elektronska video lutrija Banjaluka”.
“Zora Vidović je pribavila direktnu materijalnu korist privrednom društvu EVL Banjaluka čime je nanijela štetu budžetu jer je svojim odgovorom na njihov upit umanjila naknadu koju je EVL dužan da plati budžetu i time su oštećeni prihodi budžeta Republike Srpske a i svi građani Republike Srpske“,
rekla je danas Jelena Trivić.

Ona je krivičnu prijavu protiv aktuelne ministarke podnijela Okružnom tužilaštvu u Banjaluci. Ona je navela da je Zakonom o igrama na sreću iz 2019. godine dat monopolski položaj Lutriji Republike Srpske, koja nakon toga osniva “EVL” privredno društvo koje takođe ima monopolski položaj.

Trivićeva navodi da je zakonom predviđena naknada od dvadeset odsto a da je EVL plaćao 5 odsto naknade.

“Pa im ni tih 5 odsto nije bilo dovoljno pa su zajedno sa Zorom išli u proces koji se zove smanjivanje osnovice na koju se plaća tih 5 odsto. EVL se obratio Ministarstvu finansija sa pitanjem kako da obračunava naknadu iako je to jasno precizirano zakonom: 5 odsto naknade na osnovicu koja se obračunava, uplate minus isplate, ne manje od 100 maraka po terminalu. Jasno piše po terminalu. Zora Vidović se stavlja iznad zakona i kaže da se plaća 5 odsto uplate minus isplate ne manje od 100 maraka na nivou priređivača. Dakle ne po pojedinačnom terminala već na nivou ukupnog broja terminala. To pravi ogromnu matematičku razliku u obračunu osnovice jer je time Zora Vidović omogućila da se umanji osnovica po osnovu koje se obračunava ovih 5 odsto kojih EVL treba da plaća državi“, rekla je Jelena Trivić.

Jelena Trivić kaže da Zora Vidović nije smjela da tumači zakon a da tek nije smjela da ga mijenja u svom odgovoru. Kaže i da je sve to pogodovalo firmi EVL a da se ta firma povezuje sa Miletom Radišićem. Mile Radišić, inače kum je Milorada Dodika.

“Sve u Republici Srpskoj a pogotovo u igrama na sreću vrti se oko te porodice koja izvlači maksimum iz tih operacija a trpi budžet Republike Srpske“, rekla je Jelena Trivić.

Ona je rekla da Zora Vidović mora hitno biti krivično procesuirana. Navodi da ona ne može tvrditi kolika je šteta nastala budžetu Republike Srpske jer nema uvid u poslovanje EVL-a ali kaže da vjeruje da je šteta milionska.

Ministarka finansija Zora Vidović u kratkom telefonskom razgovoru novinaru Gerila info rekla je da nije upoznata sa podnesenom krivičnom prijavom, da nema vremena i da će o tome govoriti kasnije.

Foto naslovna: Gerila/Jelena Trivić
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter