Zbog -iživljavanja- policije i stravične diskriminacije aktivista -Pravde za Davida- tuži Republiku Srpsku


Zbog -iživljavanja- policije i stravične diskriminacije aktivista -Pravde za Davida- tuži Republiku Srpsku

Aktivista grupe “Pravda za Davida“, Ozren Perduv, podnio je tužbu protiv Republike Srpske, uz obrazloženje da je bio diskriminisan duži vremenski period.

Perduv u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navodi da je godinama trpio diskriminaciju od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a i da su svi prekršajni nalozi i krivična prijava, kojima su mu policajci na teret stavljali različita djela, oboreni na sudu.

Prema njegovim riječima, radi se o desetinama prekršajnih naloga zbog “navodnih” remećenja javnog reda i mira, nezakonitih okupljanja, kršenja epidemioloških propisa, a iza njega je, kako kaže, i krivična prijava zbog ugrožavanja sigurnosti Dragana Lukača.

“Tog crnog 25. decembra 2018. sam s posla odveden u policijsku stanicu po nalogu nekakvog okružnog tužioca. Sa mnom su postupali kao sa ko zna kakvim kriminalcem, odveli me u podrum, slikali iz svih uglova, a potom uzimali otiske svih prstiju i šaka. Zadržali su me 12 sati u pritvoru, uprkos činjenici da su sve te formalnosti završili za sat vremena,” kazao je Perduv i dodao da ga je u međuvremenu ispitao inspektor.

Navodi i da je sistemski, sa drugim članovima grupe “Pravda za Davida”, diskriminisan i uz pomoć pojedinih medija u Republici Srpskoj.

“Iza mene su i brojni informativni razgovori na koje sam pozivan od strane osoba u policijskim unformama. Na koje sam se uredno odazivao i gubio i po nekoliko sati svog vremena. Iza mene su i brojni lažni medijski natpisi… Stres koji sam prošao i doživio, uticao je i na fizičko i mentalno zdravlje, koliko god se trudio da ostanem pribran i hladne glave“, kaže Perduv.

Republiku Srpsku su zbog diskriminacije ranije tužili aktivisti “Pravde za Davida“, Sofija Grmuša i Aleksandra Ninić Vranješ te roditelji ubijenog Davida Dragičevića. U međuvremenu, oni koji su dobili pravosnažne presude u svoju korist i dalje čekaju na isplatu presuđene odštete.

Grmuša i Ninić Vranješ dobile su pravosnažnu presudu u svoju korist po tužbi protiv Republike Srpske zbog kontinuirane diskriminacije. Vrhovni sud Republike Srpske je u decembru 2022. odbio, kao neosnovan, zahtjev Pravobranilaštva RS-a za revizijom presude. Presuda, međutim, još nije provedena.

Grmuša za BIRN BiH kaže da ovo smatra kao vid produžene diskriminacije i nakon presude koja je daljnju diskriminaciju zabranila.

“Ne radi se tu ni o nikakvim velikim parama, nama iznos nije ni bio bitan, mada smo se možda trebali žaliti i na to. Kada se sve sagleda, ne poštuje se presuda, a diskriminacija i dalje traje. Sistem uvijek nađe neki način na koji ćemo mi biti diskriminisani“, kaže Grmuša.

Njena advokatica Jovana Kisin Zagajac potvrđuje da je Okružni sud u Banjaluci donio rješenje o izvršenjuni trezoru uputio zahtjev za pljenidbu, a zatim i naredbu za isplatu novčanih sredstava, ali Ministarstvo finansija RS-a još nije postupilo po naredbi Suda.

“Prema Zakonu o izvršnom postupku, svaki subjekat koji odbije postupiti po naredbi suda, plaća kaznu, osim države i njenih entiteta. Oni očigledno mogu dugovati svojim građanima i odbijati postupanje po pravosnažnim sudskim odlukama bez ikakavih posljedica, koliko god žele“, navodi advokatica Jovana Kisin Zagajac.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske nisu odgovorili na pitanja BIRN BiH u vezi s ovim slučajem.

Presudu po tužbi za diskriminaciju čeka i otac Davida Dragičevića, Davor. Postupak po njegovoj tužbi protiv RS-a u banjalučkom Osnovnom sudu završen je 20. juna. Na kraju suđenja, postupajući sudija je naveo da je rok za donošenje presude trideset dana.

Piše: Vladimir Kovačević
Foto naslovna: BIRN BiH/Ozren Perduv
Izvor: detektor.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter