Zbog eventualnog rudarenja litijuma u Loparama lokalna skupštinska koalicija pred pucanjem? (Video)


Zbog eventualnog rudarenja litijuma u Loparama lokalna skupštinska koalicija pred pucanjem? (Video)

Koalicija na lokalnom nivou u opštini Lopare mogla bi da pukne nakon 15 godina zajedničke saradnje, saznaje Gerila.info.

Prema informacijama iz ove opštine, razmatra se opcija da bi na sljedećim lokalnim izborima konkurencija dosadašnjem načelniku Radu Saviću mogao biti predsjednik opštinskog odbora PDP-a Milenko Ristić, koji je i predsjednik lokalne skupštine.

Ovoj tvrdnji ide u prilog da je Ristić bio jedini opštinski funkcioner koji se javno usprotivio istraživanju litijuma, te se u lokalnim političkim krugovima sve češće priča da će baš Ristić izaći na crtu Saviću, koji u posljednjih nekoliko mjeseci gubi podršku dijela stanovništva.

Ristić je čak i na sjednici lokalnog parlamenta koja je održana krajem novembra izrazio jasno protivljenje otvaranju rudnika i eksploatacijij litijuma, što je potvrdio i u medijskim istupima.

Takođe, prije nekoliko dana iz SDS-a je izašao odbornik SO Lopare, advokat Milanko Tošić.

On je, kako je naveo u objavi na društvenim mrežama, vratio mandat stranci zbog nezadovoljstva dešavanjima u toj opštini u vezi sa otvaranjem rudnika litijuma.

„Ne želim da budem dio niti jedne političke stranke u vremenu koje slijedi. Na priču o litijumu mora da se stavi tačka odmah i da se da do znanja svima da je o izgradnji rudnika suludo i raspravljati“, rekao je Tošić.

Smatra da je svaka priča o eventualnom referendumu kao i studijama izvodljivosti ili ekonomskoj opravdanosti obmana, paravan kojim bi se prikrila istina i označio početak projekta, koji znači kraj za, kako navodi, njegovu opštinu i njegove sugrađane.

Sudbina Lopara neće i ne može biti određena od strane potplaćenih stručnjaka i korporacija, naručenih studija, čiji je jedini cilj sticanje što većeg profita uz minimalna ulaganja – naglasio je Tošić.

„Svima koji su se odvažili i pomislili da ovo može proći, poručio bih da mi ne odlučujemo da li ćemo ići u bitku po tome kakva je sila koja nas napada, nego po tome koliku svetinju branimo. Ono što nam slijedi nije laka borba i da bismo sačuvali naš kraj potrebno je da se svi ujedinimo i svima jasno stavimo do znanja da Majevica, Lopare, kao i susjedne opštine nemaju alternativu“ zaključio je sada već bivši odbornik SDS u skupštini Lopare.

Takođe, u Loparama se počelo spekulisati da bi i Tošić mogao biti nezavisni kandidat na narednim izborima, pa bi moglo doći do situacije da će iz dosadašnje koalicije biti čak tri kandidata za načelnika opštine.

Kakva je atmosfera u ovoj opštini viđeno je i prije nekoliko dana na javnoj raspravi, odakle smo takođe izvještavali.

Foto naslovna: Skupština Opštine Lopare
Video: Facebook
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter