Zbog čega se podiže optužnica protiv bivšeg predsjednika Vlade, nakon jedne decenije? (Video)

Zbog čega se podiže optužnica protiv bivšeg predsjednika Vlade, nakon jedne decenije? (Video)

Postupajući sudija Okružnog suda Banja Luka, potvrdio je  optužnicu Republičkog javnog tužilaštva protiv bivšeg predsjednika Vlade Republike Srpske Aleksandra Džombića. Optužnica se odnosi na krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja koje je počinjeno 2012. godine. Postavlja se pitanje  kakav je smisao podizanja optužnice nakon 10 godina i da li je realno očekivati da će ovaj slučaj dobiti sudski epilog?

U potvrđenoj optužnici protiv Džombića  se navodi da je bivši premijer nezakonito odobrio kredit Investiciono-razvojne banke Republike Srpske preduzeću Energolinija iz Zvornika od 19,4 miliona maraka, iako je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i neće moći da vrati sredstva.

Sve ovo se međutim desilo 2012, pa u opoziciji pitaju, kakav je smisao podizanja optužnice nakon 10 godina?

Svi krediti IRB-a koji su godinama dodjeljivani mimo komercijalnih banaka, a koje je odobravao takozvani veliki kreditni odbor u kome su bili ministri i premijeri su  nezakoniti, smatra ekonomista i bivši ministar finansija Republike Srpske Svetlana Cenić i pita šta je nakon 10 godina sačuvano od dokumentacije koja će  biti dokaz tokom pravosudnog postupka?

Praksa da se pravosuđe nekom aferom počne baviti prekasno, kada je većina dokaza kompromitovana nije novost, smatraju u civilnom sektoru, međutim pored sporosti rada pravosuđa, postoje i situacije da tužioci predmete svjesno ne procesuiraju, a do podizanja optužnice dođe tek nakon što neko izgubi političku zaštitu za počinjene nezakonite aktivnosti.

Da firma Energolinija Zvornik ne vraća milionska sredstva Investiciono-razvojnoj banci mediji su pisali i tokom 2012 i 2013. godine kada je Aleksandar Džombić bio premijer. Podnesen je i izvještaj tužilaštvu o sumjivim aktivnostima ove firme koja je kasnije otišla u stečaj,  međutim optužnica nije podignuta sve do ove godine.

 

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter