Završen miting vlasti Republike Srpske u Banjaluci: Podržali sebe a osudili Šmita (Foto)

Završen miting vlasti Republike Srpske u Banjaluci: Podržali sebe a osudili Šmita (Foto)

Okončan narodni skup “Sloboda” na Trgu Krajine: Poziv na sabornost, jačanje srpskog jedinstva i odbranu interesa od vitalnog značaja za srpski narod.

Na Trgu Krajine u Banjaluci je okončan narodni skup “Sloboda” u zvaničnoj organizaciji Boračke organizacije Republike Srpske s ciljem očuvanja odluka koje donose institucije Republike Srpske.

Zvaničan povod za održavanje ovog skupa je posljednja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, koga vlasti Republike Srpske ne priznaju, kojom je poništio Zakon o nepokretnoj imovini Srpske.

Nezvanično, iza skupa stoje vlasti Republike Srpske, na čelu sa SNSD-om, a povod je, kako ističu predstavnici opozicije, podrška pojedincima iz SNSD-a, prije svih Miloradu Dodiku.

U saopštenju iz MUP-a RS ističe se da je skupu prisustvovalo oko 18.000 građana. Prema saopštenju iz policije, skup je prošao mirno i bez incidenata.

Skupu su, inače, prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavjući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi RS, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić, predstavnici organizacije proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

FOTO: Gerila

Građanima su se obratili predstavnici boraca. Slobodan Brdar, inicijator skupa ispred prijedorske regije, istakao je da penzioneri Republike Srpske čine jednu četvrtinu ukupnog stanovništva Republike Srpske, a imaju i veliki udio u Otadžbinskom ratu i uvijek su bili u odbrani vitalnih interesa Republike Srpske.

“Osuđujemo sve napade iz međunarodne zajednice na naše legalno izabrane predstavnike institucija, kao i uvođenje sankcija predsjednici Srpske Željki Cvijanović i srpskom članu Predsjedništva BIH Miloradu Dodiku. Isto smo protoiv otimanja imovina Republike Srpske”, rekao je Brdar.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Aleksandar Savić poručio je da je “sloboda naša nasušna potreba”.

“Sloboda je naša nasušna potreba za naše đake, za našu djecu, radnike, penzionere, majke i očeve, za naše borce”, rekao je Savić, upitavši da li treba olako dati imovinu Republike Srpske, “i tako iznevjeriti sve one koji su u temelje Srpske ugradili ono najvrijednije, a to su životi”.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović istakao je da je važno jedinstvo svih građana Srpske i da srpski narod mora sačuvati svoje dostojanstvo.

“Mi logoraši najbolje znamo šta znači kad nemate slobodu, kad nemate svog zaštitnika da brani i sačuva vaše dostojanstvo i živote. Više mi je nego čudno kad čujem od nekih ljudi da ne znaju šta mi danas ovdje radimo. Mi branimo Srpsku od svih onih koji su kao aždaje navalili na nju”, rekao je Nosović, poručivši da Srbi treba da “stave Srpsku u srce, uzmu koplja sa trobojkama i podignu ih do neba”.

FOTO: Gerila

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Republike Srpske Marko Milošević je izjavio da su borci stvorili Republiku Srpsku u krvi, “a mi je moramo čuvati i ostaviti našim pokolenjima”, naglasivši da je rat završen mirovnim sporazumom, ali borba za Republiku Srpsku nije.

“Okupili smo se da zajedno sačuvamo našu Republiku Srpsku. Nestane li Srpske izgubićemo slobodu, a čovjek bez slobode nije čovjek”, rekao je Milošević, poručivši da su se građani skupili da kažu ne “lažnim predstavnicima međunarodne zajednice”.

“Ovdje smo i da pošaljemo jasnu poruku da ne prihvatamo unitarnu BiH koja se pravi po volji jednog naroda. Nismo mi ovdje došli da, kako neki kažu, spašavamo vlast već da kao čestiti borci jasno kažemo da smo protiv otimanja državne imovine Srpske i da se zalažemo za izvorni Dejtonski sporazum. Branimo svaki pedalj Republike Srpske”, istakao je Milošević.

FOTO: Gerila

Ratni komandant “Vukova sa Drine” Milan Јolović izjavio je da je međunarodna zajednica otimanjem imovine i zemljišta Republici Srpskoj prešla “crvenu liniju”, što vodi destabilizaciji cijelog regiona, ne samo BiH.

“Ovdje nismo došli da se prebrojavamo, već da se posjetimo da smo prije rata u BiH bili većinski vlasnici katastarski zemlje u BiH. Pozivam vas sve da se prebrojimo, da pomognemo Sarajevu i Briselu da znaju koliko nas ima ovdje”, poručio je Јolović i pozvao na sabornost, jačanje srpskog jedinstva, definisanje zajedničkog stava i daljeg djelovanja u odbrani interesa od vitalnog značaja za srpski narod.

“Pozivamo na jedinstvo svih političkih subjekata, udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i građane u borbi za očuvanju Dejtonskog sporazuma i ustavnog poretka koji je iz njega proizašao”, istakao je Јolović.

FOTO: Gerila

Okupljenim se obratio i profesor prava Radomir Lukić koji je poručio “onima koji nas uvjeravaju da smo svi ovdje natjerani, a svi znamo da nismo, jer branimo samo ono što volimo, a to je Republika Srpska”.

“Oni koji su pretrpili najveće muke i koji su stvarali Republiku Srpsku znaju kada treba da se dižu. A ovo je taj čas, ali na svu sreću sada nam nije potrebno oružje”, istakao je Lukić, dodavši da svi znaju odakle stižu loši glasovi za Srpsku.

“Stižu iz zapadnoevropskih ambasada, ali i političkog Sarajeva, odnosno stranaka sa bošnjačkim prefiksom”, rekao je Lukić.

“U ovim teškim danima za naš narod pokažimo mirnoću i dostojanstvu kako i priliči srpskom kao starom evropskom narodu. Naša vjekovna borba za slobodu bila je slična raspeću našeg gospoda Isusa Hrista. Danas smo svi zajedno na ovom narodnom skupu gdje iskazujemo nezadovoljstvo odlukama predstavnika međunarodne zajednice. Ono se odnosi na zabranu raspolaganju imovine države BiH. Za našu imovinu živote je dalo preko 23.000 boraca a 45.000 dijelove tijela i krvi”, rekao je Lukić.

“Nama je potrebno jedinstvo. Hoćete li propustiti Sarajevu vaše voćnjake, vaše šume, rudna bogatstva? Živjela Republika Srpska. Neka živi sloboda”, poručio je na kraju Lukić.

Foto naslovna: Gerila.info
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter