Zauvijek -sakata- država iz koje će se uvijek bježati: Pravosuđe u raljama politike, kriminala i korupcije (Video)

Zauvijek -sakata- država iz koje će se uvijek bježati: Pravosuđe u raljama politike, kriminala i korupcije (Video)

U Republici Srpskoj i dalje nema ozbiljnog procesuiranja krupnih predmeta korupcije i organizovanog kriminala, pokazuju podaci iz Izvještaja o radu tužilaštava Republike Srpske u prošloj godini, a u kojem je prezentovan i rad sudova. Poboljšanja neće ni biti, dok ne prestane uticaj političkih i drugih krugova na sudove i tužilaštva, smatraju oni koji prate rad pravosuđa. 

Sudovi Republike Srpske u prošloj godini, izrekli su zatvorske kazne za 450 ljudi, novčane za 951 dok je uslovno osuđeno 1359 osoba, navodi se u Izvještaju. Međutim kada se izdvoje slučajevi korupcije i organizovanog kriminala, rad pravosuđa je minoran. Za koruptivna krivična djela 35 osoba je presuđeno da su krivi, a većina njih nije poslata iza rešetaka. 

Za devet lica je izrečena kazna zatvora, 11 lica kažnjeno je novčanom kaznom, dok je za 10 lica izrečena uslovna osuda. 

U predmetima organizovanog kriminala 20 lica je proglašeno krivim, za 10 lica je izrečena zatvorska kazna, a za 10 uslovna osuda, dok je jedno lice oslobođeno optužbe. 

Rezultati jesu razočaravajući, međutim najveća odgovornost za neprocesuiranje krupnih predmeta korupcije, kažu pravnici, nije na sudovima nego na tužilaštvima, koja ne otvaraju najozbiljnije predmete koji se odnose na one nezakonitosti koje su najopasnije za društvo..

Sudija Suda BiH Branko Perić kaže da se i sudovi i tužilaštva više bave sitnim i svakodnevnim kriminalom, da bi, kako navodi, pokazali dobru statistiku, a ne dobre rezultate.

Domaće pravosuđe je toliko zarobljeno zbog uticaja politike, kažu u organizacijama civilnog društva, pa je sve manja šansa da se ovakvo stanje ikada promijeni. 

Pored veza i pritisaka, postoje i drugi problemi koji onemogućavaju efikasan rad pravosuđa, kao što su kadrovska nepopunjenost u sudovima i tužilaštvima. To dovodi, kažu u nevladinom sektoru,  do sve manjeg procesuiranja ozbiljnih kršenja zakona i sve nižeg stepena povjerenja građana u pravosuđe. 

 

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter