Zastrašujuće - Planeta polako ključa - U BiH počelo još 1994.godine (Video)


Zastrašujuće - Planeta polako ključa - U BiH počelo još 1994.godine (Video)

Više od 55 miliona Amerikanaca suočava se sa istorijskim hladnoćama, dok je u isto vrijeme Sjeverni pol pogodio val vrućine zbog čega temperatura ondje iznosi 14 stepeni iznad tamošnjeg prosjeka.

Naučnici ovako neobično vrijeme – hladnoću u SAD-u i toplotni val na Sjevernom polu- obrazlažu polarnim vorteksom odnosno polarnim vrtlogom. 

Radi se o fenomenu iznenadnog zagrijavanja stratosfere kakav se dogodio iznad Sjevernog pola na visinama između 20 i 30 kilometara.
"To dovodi do cijepanja polarnog vorteksa ili vrtloga na dva dijela, od kojih jedan odlazi prema Kanadi, a drugi prema Evroaziji donoseći arktički vazduh", objasno je za televizijsku mrežu Ej-Bi-Si Džuda Koen, stručnjak za zimske oluje u Institutu za atmosferska istraživanja.

Međutim, ova naučna objašnjenja nisu sprečila mnoge, pa ni američkog predsjednika Donalda Trampa da ponovo ospore fenomen globalnog zagrijavanja.
Naučnici su ih i ovaj put demantovali i to podatkom da je Zemlja značajno toplija nego što je bila prije 30, a posebno prije sto godina.

Najbolje to ilustruje prezentacija koju je objavila NASA krajem prošle godine, a koja govori o temperaturnim anomalijama od 1800. do 2017. godine. Prve ekstrmno visoke temperature u BiH zabilježene su od 1994. godine, pa gotovo svake naredne godine. 

Goran Trbić, klimatolog i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, za Buku je prokomentarisao video, te objasnio šta rast temperature znači za Zemlju, njene stanovnike i koliko trebamo biti zabrinuti.

Kaže da je evidentan rast temperature vazduha, naročito u sjevernoj hemisferi, koji je glavni elemenat i posljedica klimatskih promjena, ali istovremeno i okidač koji pokreće varijacije ostalih klimatskih elemenata u atmosferi - količinu padavina, vlažnost vazduha, isparavanje... 

Smatra i da je opravdana velika zabrinutost, ako se nastavi dalji rast temperature i pređe famozmi prag od 1,5 stepeni globalno na godišnjem nivou. U tom slučaju bilo bi jako teško upravljati klimatskim sistemom Zemlje, a došlo bi i do porasta intenziteta i frekvencija ekstremnih događaja. 

“Naučno je potvrđeno da je glavni uzrok globalnih klimatskih promjena povećana koncentracija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), koji imaju antropogeno porijeklo. Smanjenje porasta GHG uslovilo bi stabilizaciju temperature, a time i klimatskih promjena. Na tom fonu se i djeluje kroz Pariški klimatski sporazum, koji su potpisale i ratifikovale gotovo sve zemlje svijeta iako su se SAD povukle iz sporazuma, ali suštinski djeluju na njegovom provođenju”, pojasno je Trbić dodajući da najznačniji svjetski autoriteti koji se bave klimatskim promjenama (WMO, NASA, IPCC...) nastaje da ukažu šta se može desiti do kraja ovog vijeka sa temperaturom vazduha i klimatskim sistemom Zemlje i da time apeluju na donosioce odluka da, svako u svojoj nadležnosti, utiču na smanjenje emsija gasova sa efektom staklene bašte. 

VIDEO:

Izvor: Buka