Zašto su polovnjaci u doba korone postali skuplji od novih auta


Zašto su polovnjaci u doba korone postali skuplji od novih auta

Prosječan polovni automobil danas je i do 30 odsto skuplji nego prošle godine, neposredno prije zatvaranja granica zbog koronavirusa.

Situacija je, u nekim slučajevima, dovedena do apsurda, pošto su zahvaljujući rekordnoj nestašici novih vozila, brojni polovnjaci dostigli cijene više nego isti potpuno novi automobili.

Prema podacima kompanije Cox Automotive, koja prati preko i analizira preko šest miliona vozila godišnje na aukcijama veletrgovce, cijene polovnih automobila porasle su za 1,7 odsto u svakoj od posljednje tri nedelje.

Na primjeru modela Kia Soul to izgleda ovako: nova Kia Soul LX za 2021. godinu, na američkom tržištu, ima cijenu od 17.724 dolara.

Isti model iz 2020. godine, dakle star godinu dana, u istoj boji i sa identičnim paketom opreme, sa 5.000 pređenih milja (8.000 kilometara), kupljen je za 18.500 dolara, na aukciji kompanije Manheim Auctions, prenosi Telegraf.

I to nije sve. Kupac je, takođe morao da plati i troškove aukcije od 500 dolara. Ako tome dodate 200 dolara za provjere nakon prodaje, transport i druge troškove, ta razlika u cijeni će se povećati na između 1.500 i 2.000 dolara više za polovni model.

Ovo je samo jedan primjer, a takvih slučajeva u Americi ima koliko hoćete, prenosi Revija HAK.

Zbog čega se to događa? Fabrike zatvaraju svoja postrojenja i smanjuju broj proizvedenih automobila zbog nedostatka mikročipova. Za njima vlada ogromna potražnja u svijetu, pa kasne isporuke automobila ali i uređaja kao što je popularna gejming konzola PlayStation 5.

Današnji automobili su opremljeni kompjuterima, puni čipova i senzora... pa kad nema čipa - nema ni automobila!

Izvor: n.n.

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter