Zašto porez u BiH ne bi plaćali i Facebook, Google, YouTube…

Zašto porez u BiH ne bi plaćali i Facebook, Google, YouTube…

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine, danas je podnio inicijativu za usvajanje Zakona o porezu na digitalne usluge. To podrazumijeva da je Savjet ministara u obavezi da u roku od 60 dana od dana usvajanja ove inicijative, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Zakon o porezu na digitalne usluge.

Glavni razlog za podnošenje ove inicijative jeste činjenica što su velike svjetske tehnološke kompanije značajno povećale oglašavanje, posredovanje i prodaju podataka o korisničkim interfejsima u BiH. Međutim, prema svim dostupnim informacijama, za te usluge koje obavljaju ne plaćaju porez u BiH. Prema riječima Magazinovića, trenutni zakonski okvir i načela oporezivanja su zastarjeli i temelje se na poslovnim modelima iz 20 vijeka.

“Pravo države, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine, da ubire poreze trenutno je povezano s fizičkom prisutnošću kompanije u određenoj zemlji“, naveo je Magazinović.

U cilju pravednijeg oporezivanja digitalnih kompanije u EU, Europska komisija je pripremila Prijedlog direktive Vijeća o zajedničkom sistemu poreza na digitalne usluge. Time se oporezuju prihodi od pružanja digitalnih usluga i koji na nivou Europske unije uvodi porez na digitalne usluge.

Francuska, Italija, Austrija, Velika Britanija, Poljska i Mađarska su odlučile uvesti porez na digitalne usluge ne čekajući usvajanje direktive Vijeća. Ovaj porez se ne bi odnosio na prihode malih razvojnih digitalnih firmi i kranjih korisnika digitalnih usluga već isključivo na tehnološke divove poput Facebook, Google, Youtube, Amazon, Apple, prenosi Radio Sarajevo.

Foto naslovna: Pixabay
Izvor: radiosarajevo/capital.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter