Zašto Okružno tužilaštvo Banjaluka ne želi otkriti naručioce pokušaja ubistva novinara Kovačevića?

Zašto Okružno tužilaštvo Banjaluka ne želi otkriti naručioce pokušaja ubistva novinara Kovačevića?

Muk iz Tužilaštva na prijetnje Marka Čolića da će otkriti nalogodavce pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića. Dok uprava Kazneno popravnog zavoda Banja Luka prihvata zahtjev Marka Čolića da kaznu zbog pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića služi van zatvora, Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci ćuti na Čolićeve prijetnje da će otkriti nalogodavce napada.

Podsjećamo, uprava KPZ Banja Luka prihvatila je zahtjev Marka Čolića, pravosnažno osuđenog na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića, da kaznu nastavi služiti van zatvora, o čemu je Gerila prva pisala.

Iako je MUP Republike Srpske u nekoliko navrata dao negativnu ocjenu da Čolić koristi pogodnosti kao osuđenik, Uprava KPZ Banja Luka omogućila je Marku Čoliću da zatvorske dane umjesto u KPZ provodi gotovo na slobodi, odnosno na zatvorskoj farmi.

“Čolić je zaprijetio da će otkriti ko su nalogodavci ako ga ne puste da kaznu nastavi izdržavati na zatvorskoj farmi koja se nalazi u naselju Trn kod Laktaša”, otkrio je izvor Gerile iz pravosuđa Republike Srpske.

Slučaj Marka Čolića i njegovog puštanja u poluotvoreni tip banjalučkog zatvora doveo je do hitnog sastanka u Ministarstvu pravde Republike Srpske, a iza zatvorenih vrata razgovarali su ministar Anton Kasipović i njegova desna ruka za resor izvršenja krivičnih sankcija Pero Dunjić.

Na sastanku je odlučeno da o skandaloznom slučaju neće ni detaljisati resorno ministarstvo, već je zatražena detaljna informacija od uprave KPZ Banja Luka, odnosno v.d. direktora Dragana Jevđenića, koja je proslijeđena medijima.

Jevđenić je stao u otvorenu zaštitu osuđenika i naveo da je Čolić primjernog vladanja, svrstan u “najbolju A2 klasifikaciono-stimulativnu grupu”. Zahvaljujući tome, Čolić je i ranije bio zaposlen u zatvorskom vešeraju, ali i na mnogim drugim mjestima, pa se čak navodi kako je zbog svega ovaj osuđenik i nagrađivan?!

U vezi sa premještanjem Čolića na farmu, Vladimir Kovačević, koga je Čolić pokušao ubiti, izjavio je da je sada idealna prilika da Okružno javno tužilaštvo obavi razgovor sa Čolićem i pita ga ko su bili naredbodavci napada, uzevši u obzir da je zaprijetio da će otkriti ko je naručio ubistvo Kovačevića ukoliko ga ne puste da kaznu služi van zatvora.

Kako se iz Tužilaštva niko nije oglasio tim povodom, poslali smo im pitanja o navedenom slučaju.

Kakve rezultate je do sada OJT Banja Luka postiglo u pokušaju pronalaska nalogodavaca napada na novinara Vladimira Kovačevića?

Koje istražne radnje su u tom slučaju sprovedene?

Sa koliko ljudi je obavljen razgovor u pokušaju otkrivanja nalogodavaca?

Da li je OJT razgovaralo sa potencijalnim sumnjivim licima?

Da li je OJT osuđenim napadačima ponudilo bilo kakve pogodnosti tokom suđenja u zamjenu za otkrivanje nalogodavaca?

Da li smatraju da je, ukoliko ne rade na otkrivanju nalogodavaca, presudom napadačima zatvoren slučaj?

Odgovore do sada nismo dobili. Kada, i ako ih uopšte dobijemo, odmah ćemo ih objaviti.

Foto naslovna: Marko Čolić
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter