Zašto nije imenovan i Igor Dodik? Milorad Dodik smijenio i ponizio Petrovića, novi gensek Srđan Amidžić


Zašto nije imenovan i Igor Dodik? Milorad Dodik smijenio i ponizio Petrovića, novi gensek Srđan Amidžić

Kao što sam najavio juče, kao i prije nekoliko mjeseci, Luka Petrović smijenjen je sa funkcije generalnog sekretara SNSD-a, umjesto njega imenovan je Srđan Amidžić, ministar finansija, a nije mi jasno zašto sa njim nije promovisan i Igor Dodik, koji treba da bude sekretar zadužen za koordinaciju rukovodstvom Partije, dok će se Amidžić baviti nižim nivoima vlasti. Na konferenciji za novinare Dodik je svjesno, u svom stilu, ponizio Luku Lučiana Petrovića izjavivši da on najviše u SNSD-u liči na Mladena Ivanića, a sve u negativnom kontekstu.

Iako je pokušao biti duhovit,  Dodik je ipak između redova poslao jasnu poruku, da je Luka nevjeran, šuruje sa mnogim i sjedi na dvije stolice. Lučiano se kiselo nasmijao te se u sebi zapitao „Gospodaru sprdaš li se zbilja sa mnom“, al mu je od ranije potnato šta Gazda misli o njemu a i on o gazdi pa je odćutao.

Rado bi jedan drugom namakli omču na vrat, ali su za sada obojica suzdržani i čekaju pravi trenutak za obračun. Dodik ne smije zbog Vučića da ga skroz sasječe, već mu je samo dobro podrezao krila, dok je Luka još nejak da bi udario na prvog, u svom stilu sa leđa, i čeka svoj pravi trenutak da na mig mentora udari a potom sebe ustoliči, postane kalif umjesto kalifa.

Da bi ublažio poraz i poniženje, Luka je odmah naložio svojim medijima i udvoricama da pišu kako je izabran za potpredsjednika SNSD-a za kadrovska pitanja, da je i dalje jak, važan i moćan, ali je sve toliko provodno da je svaki komentar suvišan.

Do oktobra je ostalo još nešto više od pola godine, a nakon poraza na lokalnim izborima Dodik će imati alibi da potpuno počisti Luku i njegovu ekipu, i nakon početka kraja to će biti konačan i završni udarac velikom zulumćaru koji je nanio ogromnu štetu Hercegovini, mijenjajući brojne funkcije i boreći se isključivo za svoje lične interese i gomilanje bogatstva.

Zbog spletkarenja, reketiranja, smjena i zakulisnih radnju mnogi u SNSD-u danas slave Lukinu smjenu, jer su čekali trenutak da mu se osvete. Sve me podsjeća na raniji tihi sukob iza kulisa Dodika i Igora Radojičića, koji je na kraju okončan izbacivanjem iz stranke bivšeg gradonačelnika Banjaluke nakon poraza, a možda rasplet situacije i u Trebinju bude isti.

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Igor Dodik i Amidžić novi generalni sekretari SNSD-a umjesto Luke Petrovića?

Danas se održava sjednica Glavnog odbora – proširenog Komiteta SNSD-a u Srpcu, gdje je ovo zlo po srpski narod i nastalo posle završetka rata kao projekat Amerikanaca i stranaca, na kojoj bi trebalo doći do promjena u rukovodstvu Partije. Po mojim informacijama umjesto Luke Petrovića, koji je godinama kadrirao vladajućom Partijom, novi generalni sekretari će biti Srđan Amidžić, ministar finansija u Savjetu ministara BiH, te Igor Dodik, prestolonaslednik koga tata sve intenzivnije priprema za svog nasljednika. Funkcija se dijeli na dvoje po čemu bi Amidžić trebao da se bavi unutrašnjom organizacijom Partije, a Igor koordiniše vrhom Partije, bolje reći prenosi Tatine poruke i naređenja.

Milorad priprema teren da ga sin Igor, koga je duboko uvukao u sve strukture i uvezao sa tajkunima i poslovima, zamijeni jednog dana, i zbog toga ga postavlja u sam vrh Partije, šaljući kasni poruku. Amidžić se dodatno jača kako bi se oslabio Vlado Đajić, u sklopu priprema za lokalne izbore u Banjaluci i uklanjanje Đajića, koji je u sve lošijim odnosima sa Prvom familijom, prije svega Goricom Dodik sa kojom je u otvorenom sukobu zbog Ćurle.

Luka Petrović bi trebao biti imenovan za potpredsjednika SNSD-a. Crvena trebinjska delegacija koju je poveo u Srbac sastavljena je od njegovih poslušnika, među njima i Dragoslava Banjka koji godinama glumi nezadovoljstvo i lažnog disidenta, najavljuje povlačenje a suštinski još dublje se ukopava u strukture uvlačeći se komšiji i mentoru Luki.

Veliki je jaz između nevjernog Luke Petrovića i Dodika, jer uzima sebi previše i ne dijeli kako bi šef volio, skriva mnoge kombinacije i pravi svoju paralelnu strukturu, ali Dodik ne smije na njega da udari zbog Vučića i Beograda, gdje je Lukino glavno uporište i zaštita. Sa druge strane svjestan je Dodik da bi smjena i uklanjanje Luke značilo haos u trebinjskom SNSD-u, u kome bi nastalo rasulo i otvoren rat crvenih frakcija, i da bi gubitak izbora bio neminovan, pa je primoran da ga zadrži i pokuša braniti važno uporište Partije, u kome je sjedište Elektroprivrede Republike Srpske, finansijskog motora Partije koju Luka cijedi ko Marko Kraljević suvu drenovinu, ali će mnogi negativni procesi biti zaustavljeni u oktobru.

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter