Zašto i kako nestaju posmrtni ostaci djece? Aleksandra i Miloš iz Banjaluke i dalje traže grobno mjesto svog novorođenčeta


Zašto i kako nestaju posmrtni ostaci djece? Aleksandra i Miloš iz Banjaluke i dalje traže grobno mjesto svog novorođenčeta

Aleksandra i Miloš i dalje čekaju da saznaju gdje se nalazi grobno mjesto njihove, dva dana nakon poroda, preminule djevojčice. Klupko se polako odmotava ali za sada ipak nema rezultata. Aleksandra je upornim istraživanjem došla do žene koja je proživjela gotovo istu sudbinu na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i čije muško dijete je takođe preminulo a navodno je sahranjeno pored Aleksandrine bebe.

“Došli smo do žene iz Kostajnice ona se isto porodila na carski rez. Ona je vidjela dijete prvog dana ali ga nije vidio niko od njene rodbine. Kasnije su im javili da je dijete umrlo a niko, kao ni u našem slučaju, nije vidio leš djeteta”, kaže za Gerila info Aleksandra Blagojević.

Aleksandra se, objavili smo u oktobru, porodila u septembru 2018. godine, rečeno im je da je beba zdrava a dva dana nakon rođenja djeteta ocu novorođenčeta, Milošu, javili su da je dijete umrlo. Obdukcioni nalaz kaže da je dijete rođeno sa disfunkcionalnim plućima, srcem koje radi u kontra ritmu i sa nedostatkom dijela crijeva. Na istom nalazu piše da je dijete i pored svih tih komplikacija dobilo na težini za ta dva dana oko 200 grama. To je jedan od detalja koji kod roditelja izaziva sumnju. Aleksandra i Miloš nikada nisu vidjeli leš djeteta. Prvo im je rečeno da ne mogu vidjeti leš prije obdukcije a kasnije ih niko nije zvao da preuzmu tijelo.

“Oni tvrde da su nas zvali a da nas nisu mogli dobiti što je nemoguće. Mi sada idemo i tražimo kompletnu istragu. Nas niko nije obavijestio da možemo preuzeti leš”, priča Aleksandra.

Kada su, konačno, nakon mjesec dana Aleksandra i Miloš otišli na UKC da traže leš rečeno im je da je tijelo već prebačeno na Gradsko groblje. Postoji sprovodnica tijela ali ne postoji evidencija o tome gdje je beba sahranjena. Roditelji insistiraju na ekshumaciji i novoj obdukciji kako bi se utvrdila istina. Navodno su na groblju na Pobrđu dvije bebe, djevojčica i dječak, sahranjeni jedno pored drugog bez obilježja a na groblju ne znaju koja beba je sahranjena na kom mjestu. Za ekshumaciju je potrebna saglasnost roditelja druge bebe jer, budući da je nestala evidencija sahrana, oba groba moraju biti iskopana. Aleksandra i Miloš su ogorčeni ponašanjem i obrazloženjima direktora Gradskog groblja Željka Grbića.

Foto: Grobna mjesta za koja se tvrdi da su u njima sahranjena dva umrla novorođenčeta

“Upoznati smo sa navedenom situacijom, te na sastanku Uprave Društva sa Aleksandrom Blagojević koji je održan 25.10.2021. godine u prostorijama Gradskog groblja u Vrbanji, gdje konstatovano je da je beba Đilas (Ž) sahranjena  08.10.2018. godine na lokaciji Pobrđe, takođe, isti dan u neposrednoj blizini sahranjena je beba S… (M) za koje postoji dokumentacija Sprovodnica leša iz UKC RS. Obzirom da je nadgrobni krst protekom vremena propao, zajednički smo konstatovali da je neophodno kontaktirati i porodicu S… za dozvolu da se izvrši ekshumacija da bi se izbjegla mogućnost greške koja je minimalna i potrebno je da se izbjegne i radi se o grobnim mjestima Pobrđe, Polje D, red 4 grobna mjesta 4 i 5”, odgovorili su nam iz banjalučkog Gradskog groblja.

Željko Grbić je, u razgovoru sa novinarom Gerila info, rekao kako uprava Groblja pokušava stupiti u kontakt sa porodicom druge bebe ali da je majka u inostranstvu. Do porodice druge bebe došli su Aleksandra i Miloš.

Sa UKC RS su nakon petnaestak dana od poslatih pitanja kojima smo tražili detalje smrti Aleksandrine bebe odgovorili da ne mogu ništa da nam odgovore.

Foto: Pitanja Gerila info

Foto: Odgovor UKC RS

Problem je, međutim, u tome što potrebne informacije sa UKC RS ne može da dobije ni porodica. Aleksandra i Miloš svjedoče, u razgovoru sa novinarom Gerila info, da su na Kliničkom centru pokušavali da uđu u podatke koje ova ustanova vodi i koji bi trebalo da budu dostupni po potrebi ali da su podaci o Aleksandrinom porođaju jedini zaključani i nemoguće im je pristupiti. To znači da nema podataka ko je prisustvovao porođaju. Aleksandra i Miloš, svjedoče, da su u istrazi došli i do šokantnog podatka da se na UKC RS prilikom obdukcije nakon smrti pacijenata ne vrši audio i video snimanje tako da nema ni tih podataka.

Njih dvoje su u prvom razgovoru za Gerila info, prije mjesec dana, rekli da sumnjaju u nekoliko scenarija. Kažu da oni ne mogu i ne žele da tvrde ništa ali da sve što se desilo i što se i dalje dešava kod njih budi ogromnu sumnju. Tri godine proživljavaju pakao. Traže samo da se utvrdi prava istina.


Foto: Gerila info/Aleksandra i Miloš

Sumnjaju i u obrazloženja koja su im nakon smrti djeteta data. Svjedoče da ni jedan ultrazvuk za vrijeme trudnoće nije pokazao ništa od onoga sa čim je dijete navodno rođeno. Nedostatak dijela crijeva, loša pluća i  loše srce. Podsjećaju da je Aleksandra zbog viška plodove vode hitno poslana na ekspertski ultrazvuk ali da je na njega čekala tri sedmice jer je doktor koji jedini radi te preglede bio na godišnjem odmoru.

Aleksandra i Miloš, na kraju, pokazuju i izvod iz matične knjige rođenih u koji je, pored toga što je izvod iz knjige umrlih napisan prvi, kao otac djeteta upisan Aleksandrinih bivši suprug sa kojim Aleksandra nije u kontaktu godinama ali su zbog različitih razloga zakonski razvedeni kasno. Rečeno im je da je to procedura koja automatski kao oca posmatra supruga ukoliko je razvod braka svježiji od godinu dana. I pored toga što su prilikom prijema u bolnicu prije porođaja dali podatke o ocu djeteta Miloš se nigdje ne vodi kao otac što u procesu eventualne nove obdukcije svakako stvara dodatne probleme.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je nedavno, u ovom slučaju, donijelo naredbu o nesprovođenju istrage.

nastaviće se…

Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter