Zašto nema oporavka bez lustracije? Dokaz i presuda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije (Video)


Zašto nema oporavka bez lustracije? Dokaz i presuda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije (Video)

Već godinama Lista za pravdu i red ukazuje na potrebu da se sprovede lustracija, usvoji Zakon o lustraciji, slično češkom i slovačkom modelu, te se zabrani rad u službi svim sudijama, tužiocima i vladinim službenicima koji su učestvovali u nezakonitom djelovanju, kršili ljudska prava i slobode. Iako smo zakasnili, prošlo je više 30 godina od raspads SFRJ i skoro 30 godina od završetka rata, ali treba početi sa čišnjem društva i katarzom jer je to jedini način oporavka.

Nažalost u ovom smo poprilično usamljeni, vlast se boji lustracije i sve dok je na vlasti spriječiće da se ona sprovede, jer bi u suprotnom sjekla hranu na kojoj sjedi i mnogi njeni funkcionera, pravednom i dosljednom primjenom Zakona o lustraciji, bili bi sankcionisani.

Presuda osumnjičenim za ubistvo Slavka Ćuruvije, agentima i čelnicima Službe državne bezbjednosti Srbije i SR Jugoslavije, koji su prvo osuđeni a potom oslobođeni, nakon snažnog pritiska na sudije Apelacionog suda u Beogradu, pokazuje jasno šta je uzrok mnogih problema. Moć UDBE je velika, jer su svoje pipke raširili u policiju, politiku, medije, krupni kapital, i zbog toga su iznad zakona i države, ne odgovaraju za kršenje zakona i zloupotrebe.

Detaljnije o ovoj temi u video prilogu …

 

Autor: Nebojša Vukanović
Video: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter