Zašto je rasprava o izmjeni zakona kojim se kriminalizuje kleveta zakazana za dan prije najveće krsne slave?


Zašto je rasprava o izmjeni zakona kojim se kriminalizuje kleveta zakazana za dan prije najveće krsne slave?

U medijskoj zajednici kritikuju odluku da se prva javna rasprava o nacrtu promjena Krivičnog zakonika, a kojim bi se kriminalizovala kleveta i uvreda, zakaže dan uoči Đurđevdana, jedne od najvećih krsnih slava na ovim prostorima. Ističe se da je mogući razlog za ovaj datum namjera predlagača da javnoj diskusiji prisustvuje manji broj učesnika.

“Predlagaču zakona, odnosno Ministarstvu pravde RS, trebalo je mjesec dana da utvrdi raspored javnih rasprava. Sve su suzbijene u desetak dana i to u samo četiri grada. Ono što je simptomatično jeste da će ona najvažnija, odnosno centralna biti održana uoči jedne od tri najveće krsne slave u Banjaluci u kojoj je i najveća koncentracije medija, nevladinih organizacija i predstavnika udruženja koja štite ljudska prava”, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba Novinara Bnjaluka koji je naglasio da je upravo ovo na šta je medijska zajednica upozoravala javnost kada su krenule najave kriminalizacije klevete, kao i da će javne rasprave biti “pro forme”.

Vukelić dodaje da je Ministarstvu pravde, na čelu sa ministrom Milošem Bukejlovićem, cilj da na raprave dođe što manji broj aktivnih učesnika.

“Prvo su odugovlačili organizovanje javnih rasprava, a zatim ih zakazuju u periodu kada veliki broj ljudi slavi ili ide kod nekog drugog na slavu. Zbog takvih njihovih poteza sada se pokazuje da je medijska zajednica bila u pravu i kada je pobijala njihove argumente da se zakon može promijeniti u javnoj raspravi”, dodao je Vukelić.

On ističe da će novinarska zajednica ostati pri stavu da će doći na javne rasprave, ali samo pod uslovom da bude povučen zakon ili kompletno svi članovi koji se odnose na povredu časti i ugleda, odnosno na kriminalizaciju klevete i uvrede.

Podsjećamo, nacrt izmjena KZRS je 23. marta u Parlamentu Srpske podržalo 49 poslanika, protiv je bio 21, a niko nije bio uzdržan.

Ranije, početkom marta, je Vlada Srpske je usvojila i u parlamentarnu proceduru proslijedila nacrt izmjena KZRS, u koji se, između ostalog, kao krivična djela uvode uvreda i kleveta, a za koje su predviđene drakonske novčane kazne.

Nakon skoro mjesec od usvajana nacrta izmjena pomenutog zakona Ministarstvo pravde RS je zakazalo javne rasprave pa će tako diskusija nakon Banjaluke biti organizovana u još svega tri grada. I to u Istočnom Sarajevu 12. maja, odnosno u Bijeljini i Trebinju 16. i 17. maja.

Foto naslovna: rtvbn.com
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter