Zašto je propao Nešićev razgovor o Skyju u EUROPOL? Kupio i aviokarte za put. Oni mu iznenada otkazali


Zašto je propao Nešićev razgovor o Skyju u EUROPOL? Kupio i aviokarte za put. Oni mu iznenada otkazali

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić zajedno sa brojnom delegacijom trebao je od 5. do 7. decembra biti u Hagu u sjedištu EUROPOL-a.

No, sastanak se nikad nije desio, saznaje Raport.

Naime, Nešić je sa brojnom delegacijom, u kojoj su trebali biti direktor SIPA-e Darko Ćulum te glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić, trebao ići u sjedište EUROPOL-a gdje bi bilo govora i o kontakt tački za Sky aplikaciju.

Tačnije, delegacija je trebala, prema našim informacijama, razmatrati ideju da BiH ima svoju posebnu kontakt tačku za podatke iz Sky aplikacije koju bi postavljalo Ministarstvo sigurnosti odnosno ministar Nenad Nešić.

Kajganić je prema Raportovim informacijama otkazao odlazak, a Nešić je sastavio potom drugu delegaciju.

Tu je bio Ćulum, neki njegovi savjetnici iz Ministarstva te koordinatori za saradnju sa EUROPOL-om.

Kako Raport saznaje, Nešić je svoj put najavio i Ministarstvu vanjskih poslova BiH, kupio je bio i avionske karte. No, u zadnji čas stigla je odbijenica iz EUROPOL-a bez nekog jasnog obrazloženja.

Čudno je da je Nešić faktički sve već bio pripremio za put, te da je logistički sve sredio (pa čak i aviokarte), a da EUROPOL u posljednjem trenutku sve otkaže bez detaljnog obrazloženja.

Kontaktirali smo Admira Malagića iz Ministarstva sigurnosti BiH, koji nam je kazao da će nam javiti šta se desilo. Ni nakon nekoliko dana nije se javio.

Pitali smo i direktora SIPA-e Darka Ćuluma šta se desilo. On je, međutim, samo mogao reći da je posjeta otkazana, ali ne i razloge.

"Odgođeno je, ne znamo zašto", rekao je kratko Ćulum.

Izvor: raport.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter