Zašto je hapšenje Debeveca i Osmice incident, a ne početak ozdravljenja pravosuđa BiH?


Zašto je hapšenje Debeveca i Osmice incident, a ne početak ozdravljenja pravosuđa BiH?

1. Agencija “Patria” (nap.ba) objavila je prije više od tri godine, 18.01.2021., tekst “’ZEMLJOTRES U SUDU' Debevec spašava Osmicu, pismo otkriva plan” u kojem su navedene brojne kriminalne radnje suspendovanog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića Osmice, bivšeg direktora OSA BiH.

“Patria” je, kao dio teksta, objavila i Pismo neimenovanih sudija i tužilaca koji za teške zloupotrebe i zločine optužuju navedeni dvojac.

2. Najbolje u svemu je što su se navodi iz Pisma koje je, 18.01.2021., objavila “Patria”, nakon hapšenja Debeveca i Osmice, 18.12.2023. godine, pokazali potpuno tačnim kada je u pitanju kriminalno djelovanje dvojca u slučajevima “Respiratori” i “Diploma”.

3. Osim tih navoda, i brojni drugi akcenti u Pismu su tačni i potvrđeni. Malo toga ostalo je, do sada, nepotvrđeno, što ne znači da nije tačno.

4. Niko iz Tužilaštva BiH nakon objavljivanja ovog Pisma nije otvorio istragu oko Debeveca i Osmice, jer je Debevec ponovo izabran za predsjednika Suda BiH 23.01.2023. godine.

Da je ikakve istrage bilo, to se ne bi dogodilo. Da je ikakve istrage bilo ni Osmica ne bi bio na čelu OSA BiH sve do 06.03.2023. godine. Tada je smijenjen. Dva dana ranije iznio je brojnu dokumentaciju koju je spalio ili, pak, sakrio.

5. Kada pročitate Pismo, smuči vam se život od navoda u njemu koji svjedoče o tome kakvi zlikovci vode pravosuđe BiH, druge institucije u državi i entitetima i kakvim se sve sredstvima služe da bi uklonili svoje protivnike koji nisu ništa bolji od njih. 

Da je pokrenuta istraga, odmah nakon objavljivanja Pisma, šteta koju su Osmica i Debevec počinili bila bi znatno manja, ali to se nije desilo. Jer nije bilo ni volje ni želje za tim.

Kao što je i sada vrlo malo volje i želje za stvarni obračun sa trulim dijelom pravosuđa koji, u najmanjem, čini polovinu tog stuba države. Ako se pravosuđe BiH uopšte može nazvati stubom; prije trulim deblom.

6. Da li je išta bolja situacija nakon hapšenja Debeveca i Osmice?

Usudio bih se reći da nije. I dalje glavne poluge drže oni koji su i štitili Osmicu i Debeveca. Kada je pravosuđe u pitanju to je VSTS, bez čije podrške Debevec nije mogao učiniti sve te kriminalne radnje koje je počinio.

7. Kada je riječ o Osmici, očito je da mnogi u pravosuđu (i ne samo u tom segmentu društva) zaziru od onog što on posjeduje u “privatnoj arhivi” koju je stvorio teško zloupotrebljavajući resurse OSA BiH.

(Digresija - kada smo već kod OSA BiH mnogo toga je upitno i sa novim rukovodstvom, ali o tome nekom drugom prilikom.)

8. Ništa se u pravosuđu neće riješiti dok u VSTS ne budu sjedili listom pošteni i časni članovi, bez mrlja u karijeri. Ima i takvih u pravosuđu.

Svi članovi ovog sastava VSTS morali bi da budu smijenjeni, jer riba uvijek smrdi od glave, a u ovom slučaju taj vonj je nepodnošljiv.

Da članovi VSTS imaju trun morala podnijeli bi svi ostavke nakon hapšenja Debeveca. Međutim, nikom od njih to nije palo na um; Posebno ne predsjedniku VSTS Halilu Lagumdžiji, koji je na tu poziciju i došao zahvaljujući upravo Osmici i Debevecu.

9. Detaljno sam pisao o Lagumdžijinom slalomu sa disciplinskim komisijama, čiji cilj je bio oslobađanje Debeveca disciplinske odgovornosti zbog neprimjerenih sastanaka sa Osmicom dok se protiv direktora OSA BiH vodiila istraga o njegovim falsifikovanim diplomama.

Objavio sam to u tekstu - Operacija “Debevec”: Kako su visoki funkcioneri VSTS BiH, namještanjem komisija, oslobodili Debeveca disciplinske odgovornosti i omogućili njegov reizbor na poziciju predsjednika Suda BiH.

10. Mora se promijeniti i vrh Tužilaštva BiH i "počistiti" Sud BiH. 

Kada je Tužilaštvo BiH u pitanju, Iz prostog razloga što istrage protiv tužilaca Dijane Kajmaković i Olega Čavke traju predugo, duže od godinu i po, a nikakav epilog se ne nazire. 

Pitanje je i zašto je Igor Dabić, preko noći suspendovani predsjednik Okružnog privrednog suda u Banjaluci, i dalje na slobodi, a ne u pritvoru. Hitnost kojom je suspendovan ukazuje da je zlodjelo koje je počinio veliko, ali, očito, za Tužilaštvo BiH nedovoljno da bi ga stavili iza rešetaka.

Što se tiče Suda BiH, šta je sa sudijama koje su služile Debevecu? A zna se tačno o kome je riječ.

11. Mnogo toga Tužilaštvo BiH i dalje svjesno propušta, posebno kada su u pitanju istrage u Skaj i ANOM aplikacijama, odnosno učešću visokih političkih i policijskih zvaničnika u trgovini narkoticima. 

Svi znaju da su unutra, u Skaj i ANOM prepiskama i razgovorima, ali niko iz Tužilaštva ih ne privodi, jer se i dalje više, mnogo više bave dnevnom politikom nego borbom protiv kriminala. I štite teško korumpirane političare i visoke policijske funkcionere iz političkih razloga.

Zato je hapšenje Osmice i Debeveca tek incident, a nikako pomak ka boljem.

12. Pomak će se desiti kada iza rešetaka konačno završe brojni političari i visoki policijski funkcioneri koji su ogrezli u kriminalu, za šta postoje dokazi, ali se oni drže u najskrovitijim uglovima ladica.

13. Sadašnje stanje u pravosuđu se, nažalost, može ocijeniti kao zauzimanje prostora uticaja koji su imali Debevec i Osmica i korišćenje tog prostora u lične svrhe, među kojima je trgovina primarna, a skrivanje dokaza, prirodno, njen sastavni dio.

14. To nisu promjene u pravosuđu, već promjene klanova koji vode pravosuđe. 

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter