Zašto Darko Ćulum i Žarko Laketa neće da stoje iza Nenada Nešića na njegovim -pres- konferencijama?


Zašto Darko Ćulum i Žarko Laketa neće da stoje iza Nenada Nešića na njegovim -pres- konferencijama?

Sve se komplikuje na političkoj sceni RS. Slučaj "ilegalni migrant" je izazvao oštar sukob između Žarka Lakete, direktora Službe za poslove sa strancima BiH i Nenada Nešića, ministra bezbjednosti BiH a sve zbog statusa Kristijana Šmita, visokog prestavnika za BiH

Sukob Nešića i Lakete izbio je kada je Laketa odbio da se pojavljuje na Nešićevim pres konferencijama.

Na jednoj od njih, održanoj 12.10. ove godine, pozvao je Tužilaštvo da “hitno sprovede istragu o nelegalnom i lažnom predstavljanju Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH i njegovim aktivnostima, te da o rezultatima obavijesti javnost”.

Na svoje pres konferencije Nešić je pozivao i Darka Ćuluma, direktora SIPA koji je, takođe, odbio da se pojavi.

Laketa i Ćulum trebaju, prema Nešićevoj “zamisli”, da stoje iza njega dok on daje brojne sulude izjave, najčešće usmjerene protiv Šmita, kojeg je, 16.10.o.g., prijavio Tužilaštvu BiH za “lažno predstavljanje”.

Na konferenciji za medije održanoj 12. oktobra Nešić je izjavio da prema dostupnoj dokumentaciji Šmit ima boravak u BiH kao diplomata Njemačke, a ne na osnovu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a, da bi početkom novembra promijenio sopstvenu izjavu i javnosti saopštio da je “Šmit ilegalni migrant u BiH".

Sukob Nešića i Lakete je nastavljen nakon što je Nešić zahtijevao od direktora Službe za poslove sa strancima da se javno izjasni o tome da li je Kristijan Šmit za Laketu “visoki predstavnik ili migrant”.

Laketa je, prema Nešićevom ultimatumu, trebao da se izjasni 05.11.o.g., ali to nije učinio, bar ne javno.

Zbog odbijanja da se s Nešićem pojavi na pomenutom presu, Laketa je izložen brojnim napadima koji dolaze iz vrha Režima RS, a tek će dobiti na intenzitetu ukoliko direktor Službe za poslove sa strancima ne potvrdi Nešićev zahtjev da Šmita proglasi “ilegalnim migrantom”. (nastaviće se)

Piše: Slobodan Vasković
Foto naslovna: Samir Jordamović/Anadolija/Nenad Nešić
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter