Zašto bijeljinska -skupštinska većina- gura u stečaj bijeljinski Vodovod? Politička borba važnija od vode za piće!? (Foto)

Zašto bijeljinska -skupštinska većina- gura u stečaj bijeljinski Vodovod? Politička borba važnija od vode za piće!? (Foto)

Svjesno, organizovano i sa konkretnim političkim ciljem Milorad Dodik, njegov SNSD sa tzv. skupštinskom većinom u gradskom parlamentu Bijeljine i jedna od Dodikovih "zarobljenih institucija" Poreska uprava u Bijeljini, sprovode svoj privredni (zakoniti) teror nad bijeljinskim Vodovodom, samo zato što ne mogu da "kontrolišu" bijeljinskog gradonačelnika Ljubišu Petrovića, koga je narod izabrao na proteklim lokalnim izborima i čiji je politički rejting sve veći i veći zahvaljujući njihovim konstantnim napadima na njega, iz svih pravaca, često i bez ikakvih opravdanih i suvislih razloga. 

A upravo je bijeljinski Vodovod jedna od gradskih firmi pod neposrednom ingerencijom novoizabranog Gradonačelnika, koji je odmah na njegovo čelo postavio mladu, obrazovanu, poštenu upravu koja je željna da dokaže da nisu svi lopovi i da nisu svi isti. Sa mnogobrojnim mjerama ušteda nova uprava se zamjerila i dvadesetak do sada povlaštenih radnika koje su njihovi prethodnici postavili zajedno sa sobom na pijedestal nedodirljivosti i na pozicije sa kojih su nemilice trošili i uzimali sve čega su se mogli dohvatiti od ogromnih koeficijenata, stimulacija, rukovodnih često izmišljenih radnih mjesta, goriva za privatne potrebe, opravki privatnih automobila, izgradnje objekata o trošku Vodovoda, itd, itd.. Sve je to njima tolerisala i na to ih podsticala bivša Uprava a da bi oni zauzvrat podržavali tu Upravu u višemilionskoj pljački kojom su opustošili Vodovod.

Nije to sve bivša uprava radila bez podrške „odozgo“. Sve podnijete krivične prijave, između ostalog i ona gradonačelnika Petrovića, zbog pljačke bijeljinskog Vodovoda još uvijek se „hlade“ u fiokama „zarobljenog“ MUP-a i Tužilaštva. 

Ista Poreska uprava u Bijeljini, sa istim kadrovima je tolerisala i često omogućavala bivšoj Upravi Vodovoda dok je ona nemilice „čerupala“ firmu, da izvrše veliki broj reprograma poreskih obaveza. A sada kada je Gradonačelnik imenovao novu Upravu Vodovoda, koja treba da pokuša spasiti Vodovod od propasti, Poreska uprava želi odmah naplatite sve poreske obaveze od Vodovoda a do sada su „čuvali“ reprograme stare Uprave i iz 2018., 2019. i 2020. godine u visini od gotovo pola miliona KM? Ko je dao nalog za to i zašto? Zašto sve odjednom? Zašto baš sada? Jasno je da je odgovor na ovo poslednje pitanje to što upravo sada Gradonačelnik predlaže da se kreditom riješe makar osnovna dugovanja da bi Vodovod mogao postati likvidan i onda imati mogućnost da konkuriše na tendere i time uveća svoje prihode. 

Foto: Facebook objava v.d. generalnog direktora a.d. "Vodovod i kanalizacija" Bijeljina Dragiše Tanackovića

Posebna zanimljivost je to što je bijeljinski Vodovod 31.12.2021. godine dugovao Poreskoj upravi 837.990,85 KM i što se taj iznos u ovoj godini značajno smanjuje a sa druge strane Vodovod je tog dana bio tek 19 firma po visini dugovanja prema Poreskoj upravi Bijeljina.

Foto: Dugovanja bijeljinskoj Poreskoj upravi na dan 31.12.2021. godine

U isto vrijeme skupštinska većina predvođena SNSD-om i dvije stranke nastale od stranke bivšeg, pokojnog gradonačelnika Mićića, koji je, to je opšte poznato, godinama bio u „tajnoj koaliciji“ sa Miloradom Dodikom, ne dozvoljavaju da Vodovod dobije kredit „trenutnog spasa“ i pokuša se „izvući“ iz situacije za koju su odgovorne gotovo sve političke stranke u Bijeljini. Jer kada je Vodovod zadužen sa dva kredita EBRD od 5 i 7 miliona evra Upravu Vodovoda je imenovao SNSD. Zadatak te Uprave je bio da za vrijeme grejs perioda obezbijedi nekoliko miliona KM za vraćanje kredita EBRD. Međutim, kada su oni predavali upravljanje Vodovodom 2011. godine, na posebnom računu za vraćanje kredita su bile samo „mrvice“ a ne milioni KM, što „ide na dušu“ toj Upravi i baš ovom SNSD koji danas kroz skupštinsku većinu blokira dobijanje spasonosnog kredita. I tako je tada upravo zahvaljujući SNSD sve krenulo naopako.

Ljudi koji su predvodili poslednju Upravu Vodovoda i koji su učestvavali u nevjerovatnoj pljački ovog akcionarskog društva su danas u Republičkoj stranci Srpske i SDS Semberija – Mićo Mićić i zajedno sa SNSD čine skupštinsku većinu i ne dozvoljavaju davanje saglasnosti za kredit, koji Vodovodu znači „biti ili ne biti“.  

Da li je cilj Dodika, njegovog SNSD i skupštinske većine u Bijeljini da se uništi bijeljinski Vodovod da bi oni time kaznili građane Bijeljine zato što su izabrali „pogrešnog“ gradonačelnika ili se bijeljinsko izvorište vode za piće želi predati u ruke nekog Dodikovog tajkuna. Sve je opljačkano i rasprodato i ostali su samo neki rijetki prirodni potencijali koji još nisu „raskrčmljeni“. Izgleda da je došlo vrijeme da se neko dokopa jedinog semberskog rudnog bogatstva? „Nafte dvadeset prvog vijeka“ bijeljinske vode za piće. Možda je ovo što se događa sa bijeljinskim Vodovodom upravo to?

Zašto bijeljinska -skupštinska većina- gura u stečaj bijeljinski Vodovod? Ako je u pitanju politička borba protiv Gradonačelnika, da li je politička borba važnija od vode za piće?

Piše: Miloš Savić
Foto naslovna: Infomedia Balkan
Izvor: www.infomediabalkan.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter