Zašto banjalučko tužilaštvo ne reaguje na javne izjave o počinjenim krivičnim djelima!? (Video)


Zašto banjalučko tužilaštvo ne reaguje na javne izjave o počinjenim krivičnim djelima!? (Video)

U oktobru prošle godine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je prilikom posjete Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske rekao da ima saznanja kako se oprema Kliničkog centra ne koristi za potrebe UKC već je “skrajnuta” i koristi se u privatnoj praksi. Iako je Dodik javno rekao kako ima saznanja da se vrši krivično djelo Tužilaštvo do danas nije reagovalo.

“Ja sam bio kao čovjek poražen činjenicom da sam nekad spoznao i vidio ili su mi rekli da nabavimo neku opremu i da ona najčešće završi u nekim hodnicima i da se neupotrebljava i to je za mene poraz, ozbiljan ljudski i politički poraz. I to se kreće od onoga da nemamo stručnjaka ali da imamo i prave stručnjake koji to sklone u hodnik pa usmjeravaju u privatnu praksu, i to znamo. Ipak smo se odlučili da podržimo maksimalno bez zastoja medicinski centar.”, rekao je, u oktobru 2023. godine, Milorad Dodik u prisustvu direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlade Đajića.

Isti dan smo Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka poslali pitanja u vezi sa Dodikovim tvrdnjama.

Foto: Pitanje bez odgovora

Novinar Goran Dakić kaže da ga ovakva reakcija odnosno izostanak bilo kakve reakcije pravosuđa nakon ove i sličnih ranijih izjava ne iznenađuje.

“Staro novinarsko pravilo kaže da nije vijest da je pas ujeo čovjeka, nego da je čovjek ujeo psa. Prema tome, nije nikakva vijest to što nadležne institucije ne reaguju nakon Dodikovih riječi. Vijest bi i to prvorazredna bila kada bi nešto učinili. U zemlji koja je privatizovana od vrha do dna jasno je da oni najmoćniji mogu da rade šta im padne na pamet. Najbolji su oni podanici koji mogu da se kupe ili potkupe. Kada bi svi koji moraju da odgovaraju za ono što su rekli ili učinili konačno i odgovarali, svaka bi opština imala bar po jedan zatvor“, rekao je za Gerila info Goran Dakić.

VIDEO:

Na pitanja u vezi njegovih saznanja o činjenju krivičnih djela nije stigao odgovor ni iz kabineta Predsjednika Republike Srpske.

Banjalučko Okružno javno tužilaštvo i ranije je u više navrata propuštalo da ispita one koji su javno iznosili saznanja o postojanju krivičnih djela ili javno iznosili kako imaju informacije o određenim krivičnim djelima.

U avgustu 2018. godine nakon pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića Milorad Dodik i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač su izjavili kako pokušaj ubistva nije politički motivisam a na bilo koji način nisu objasnili odakle im takva saznanja. Tužilaštvo nije ni Dodika ni Lukača ispitalo na osnovu njihovih javno izrečenih saznanja o okolnostima na osnovu kojih je počinjeno navedeno krivično djelo.

Banjalučki advokat Aleksandar Jokić smatra da je Tužilaštvo, u slučaju Dodikove izjave o aparatima u vlasništvu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske koji se, prema Dodikovim riječima, koriste u privatnoj praksi, trebalo da reaguje.

“Tužilaštvo bi trebalo po službenoj dužnosti utvrditi postojanje ili nepostojanje osnova sumnje kada ima informacije o mogućem počinjenju krivičnog djela. Nije potrebna krivična prijava, to je samo jedan od načina saznanja za krivično djelo. U konkretnom slučaju mogli su na osnovu snimka uzeti izjavu od lica i ispitati da li postoje osnovi sumnje da se pokrene istraga ili ne“, rekao je, za Gerila info, advokat Aleksandar Jokić.

Video: Gerila Portal
Izvor: gerila.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter