Zanimanja koja su -procvjetala- u doba korone

Zanimanja koja su -procvjetala- u doba korone

U Bosni i Hercegovini nezaposleno je oko 410.770 osoba, prema posljednjim podacima koje je objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

U odnosu na februar prošle godine, nezaposlenost u BiH je ve─ça za blizu dva odsto, što je posljedica smanjene ekonomske aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa.

Ipak, neka zanimanja su "procvjetala" u ovih godinu dana pandemije i iskristalizirala se kao najtra┼żenija.

- Tr┼żište rada se drasti─Źno promijenilo u vrijeme pandemije a organizovan rad od ku─çe, mnogim zanimanjima omogu─çio je da pre┼żive pandemiju. Istra┼żivanje portala Bolji Posao.com pokazalo je da su u vrijeme pandemije najtra┼żeniji dostavlja─Źi, voza─Źi, call agenti, radnici u proizvodnji i programeri – kazali su za Faktor s portala BoljiPosao.com.

Istakli su da se na prvom mjestu liste najtra┼żenijih zanimanja u doba pandemije koronavirusa nalaze operateri u pozivnom centru jer se pove─çala potreba za podrškom korisnicima putem telefona i online.

Na naš upit o najtra┼żenijim profilima u doba pandemije, iz Federalnog zavoda za zapošljavanje su nas uputili na istra┼żivanje tr┼żišta rada u FBiH koje su nedavno preveli. Rezultati ─çe neke mo┼żda i iznenaditi.

Tako su najtra┼żenija zanimanja prodava─Ź, šiva─Ź, voza─Ź, bravar, varilac, obu─çar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slasti─Źar.

Istovremeno, najtra┼żenija zanimanja visoke stru─Źne spreme su IT stru─Źnjak, mašinski in┼żenjer, gra─Ĺevinski in┼żinjer, in┼żinjer elektrotehnike, ekonomista, arhitekt, grafi─Źki dizajner, magistar farmacije, komercijalista i veterinar.

- Za zanimanja sa fakultetskim obrtazovanjem najve─ça iskazana potra┼żnja je za IT stru─Źnjacima i ovaj podatak potvr─Ĺuje ─Źinjenicu rasta broja zaposlenih u djelatnosti "Informacije i komunikacije" tokom cijele 2020. godine obilje┼żene pandemijom, a sve usljed pove─çane digitalizacije poslovnih procesa i ja─Źanja prisustva informacionih tehnologija u društvu generalno – navodi se u istra┼żivanju.

Ono što bi mnoge moglo zanimati je da ─çe, sude─çi prema potrebama poslodavaca koje su iskazali, trgovci biti najtra┼żeniji radnici u 2021. godini, a potom šiva─Źi koji su prošle godine bili najtra┼żeniji.

-Iako je usljed posljedica pandemije sektor ugostiteljstva i hotelijerstva pretrpio velike posljedice, konobari i kuhari su i dalje me─Ĺu zanimanjima sa izra┼żenom potra┼żnjom od poslodavaca – ka┼żu u Federalnom zavodu za zapošljavanje.

Izvor: faktor.ba

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mre┼żama: Fejsbuk i Tviter