Zakulisne političke igre: Kontra Vladi Đajiću – Srđan Amidžić novi ministar finansija BiH (Foto)


Zakulisne političke igre: Kontra Vladi Đajiću – Srđan Amidžić novi ministar finansija BiH (Foto)

Srđan Amidžić, nekad desna ruka Igora Radojičića, bivšeg gradonačelnika Banjaluke koji je izbačen iz SNSD-a, biće novi ministar finansija i trezora u  BiH u Savjetu ministara BiH, kao „navodni prijedlog“ Vlade Đajića i Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka. Nakon što je Đajić zatražio smjenu Luke Petorivića, gen-sek pokušava uzvratiti udarac u rukavicama, u svom prepoznatljivim stilu. Srđan Amidžić je ranije važio za jednog od najbližih saradnika bivšeg gradonačelnika Banja Luke Igora Radojičić, ali se veoma brzo prešaltao i postao najverniji saradnik doktora Vlada Đajića.

Po mojim saznanjima iz vrha SNSD-a, u kome ključa veliko nezadovoljstvo, Srđan Amidžić je kandidat za ministra finansija i trezora BiH zato što je cilj da se on tako potpuno odvoji od Igora Radojičića, koji se dovodi u mogućnost da će se politički aktivirati i to u redovima opozicije. Isto tako ga žele odvojiti od Vlada Đajića, kojem moraju umanjiti uticaj u Banja Luci, a iz razloga što je sada simbioza u toku i treba dostići vrhunac.

Naime favorit Prve familije i Milorada Dodika upravo je Draško Stanivuković, za zajedničkog kandidata za gradonačelnika Banja Luke 2024. godine, a to nije po volji i ambicijama Vlada Đajića, koji bi rado sjeo u fotelju prvog čovjeka Banjaluke.

Srđan Amidžić pokušava se predstaviti kao fin i naivan, ali uvijek igra na tri strane. Sad je odigrao na ekipu oko Igora Dodika, i to na Darka Milunovića, direktora Zavoda za statistiku Republike Srpske, te Srđana Kevca, direktora Alternativne televizije, koji su dali garancije Igoru i Miloradu da će Srđan Amidžić da igra kontra Zorana Tegeltije, a isto tako da će podržati uklanjanje Vlada Đajića sa čela Gradskog odbora SNSD-a Banja Luka kad dobije mig.

Uprkos obećanju nakon sastanka sa „Sarajevskom grupom“, predvođenom gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem, da će Tegeltiju zamijeniti kadar Partije iz ove regije, oni će vjerovatno ostati kratkih rukava, kao i Hercegovina, koju niko ozbiljno i ne doživljava u režimu kada su u pitanju kadriranja.

Kao mogući nasljednici Zorana Tegletije na mjestu ministra finansija i trezora u Savjetu ministara BiH pominjali se još Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Dalibor Tomaš, savjetnik premijera Srpske Radovana Viškovića, Milorad Đurđević, koji je Tegeltijin šef kabineta, te Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Zoran Tegeltija 15.6. preuzima poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u klasičnom sukobu interesa i uprkos činjenici da je pravosnažno osuđivan zbog zloupotreba, a jedan od ključnih zadataka je da obezbjedi novac za režim, njihove firme, tajkune i crne fondove, te kupi zgradu „Grand trend“ od Mileta Radišića, kuma Milorada Dodika.

Piše: Nebojša Vukanović
Izvor: nebojsavukanovic.info

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter