Zakazano šesto -prebijanje- dugova u Srpskoj

Zakazano šesto -prebijanje- dugova u Srpskoj

Banjalučka berza najavila je za 20. oktobar, šestu po redu multilateralnu kompenzaciju u ovoj godini. Kroz prethodnih pet, “prebijeno” je i kompenzovano 106,3 miliona maraka obaveza i potraživanja. Učesnici svoje obaveze mogu prijavljivati 19. i 20. oktobra do 15 časova, a preliminarne izvještaje će dobiti dan kasnije.

Od početka rada sistema za multilateralne kompenzacije krajem 2015. godine kompenzovano je 886,5 miliona KM.

“U otežanim uslovima poslovanja uzrokovanih pandemijom korona virusom, privrednici i javni sektor su uvidjeli prednosti bezgotovinskog izmirenja dugova i naplate potraživanja pa ne čude veliki iznosi kompenzacija, posebno u proljećnom periodu kada su bile najrestriktivnije mjere protiv širenja pandemije. Na ovaj način su poslovni subjekti i javni sektor mogli da sačuvaju gotov novac za neophodna plaćanja”, saopštili su iz berze.

Dodaju kako je u ovoj godini i najveći broj učesnika iz FBiH koji se dobrovoljno prijavljuju za učestvovanje u kompenzacijama.

Da bi se postigao potpun efekat, kažu oni, potrebno je da se u sistem uključi i Uprava za indirektno oporezivanje koja bi preko ovog sistema mogla kompenzovati naplatu indirektnih poreza i povrata poreza poreskim obveznicima bez izmjena postojećih postupaka.

“Ovo bi značajno rasteretilo poslovanje privrednih subjekata, a dodatno bi se unaprijedlila efikasnost naplate indirektnih poreza”, smatraju u Banjalučkoj berzi.

Izvor: capital.ba

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks