Zagreb - Vanredno stanje zbog epidemije gripe - A, nema vakcina

Zagreb - Vanredno stanje zbog epidemije gripe - A, nema vakcina

Vanredno stanje vlada Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu i to zbog epidemije gripe kakva nije zabilježena skoro cijelu deceniju.

Na klinuku su tokom jučerašnjeg dana i noći primljena četiri oboljela sa teškim upalama pluća i svi su trenutno na respiratorima pri čemu je angažovano čak 18 respiratora i pet ECMO mašina. Obim posla tri puta je veći od uslova koji postoje u bolnici. ovakva situacija traje već nekoliko dana, a obolijevaju relativno mladi ljudi.

Ambulante su pune, a jačanje gripe tek dolazi.

Stanje je opsadno

Šef Zavoda za Intenzivnu medicinu, docent Kutleša Marko, za Index.hr je potvrdio da je stanje opsadno.

– Dolaze nam oboljeli iz cijele Hrvatske. Svi su na mehaničkoj ventilaciji, trenutno 18 bolesnika. Od 30. decembra do danas je u Kliniku primljeno 26 bolesnika sa teškom upalom pluća izazvanom gripom, osim jednog koji je imao bakterijski meningitis. To su takođe bile komplikacije uzrokovane gripom. Svi su bili, ili su još uvijek, na mehaničkoj ventilaciji, odnosno na respiratorima – pojasnio je Kutleša.

Čak 10 bolesnika bilo je na vantjelesnoj oksigenaciji koja se daje kad respirator nije dovoljan, a bilo je i smrtnih slučajeva. Tačan broj žrtava gripe teško je utvrditi jer većina oboljelih umire od raznih komplikacija. Gripa obično se dijagnostikuje nakon što sezona prođe, na osnovu poređenja povećanja broja umrlih sa uobičajenim, očekivanim brojem. Prema dostupnim podacima, niko od hospitalizovanih nije bio vakcinisan.

– Umrla je jedna pacijentkinja koja je imala upalu pluća. Svi pacijenti, uključujući i nju, starosti su između 40 i 60 godina. Naš ECMO tim išao je čak u Mostar po jednog bolesnika od oko 40 godina – kaže šef Intenzivne.

Ističe da su preopterećeni, zbog čega su uveli dodatne smjene.

– Situacija je dramatična. Takve epidemije nije bilo od 2009. godine. Kad prevladava H1N1, s ovakvim učešćem kao što je to slučaj ove godine, uvijek je gadno. Imali smo još jednu tešku godinu između 2009. i 2019., ali nije bila tako teška – kaže Kutleša te dodaje da se ljudi još uvijek mogu vakcinisati.

Nema više vakcina

Nažalost, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo se saznaje da vakcina više nema.

Epidemiolog Iva Pem Novosel kaže da su zalihe, čak i dodatne koje su nabavljane, uglavnom potrošene.

– Vakcina baš nema. I kod nas i na terenu uglavnom je potrošeno. Možda se nešto još može naći u apotekama. O tome nemamo informacija – rekla je Novosel.

Ukupan broj oboljelih do kraja prošle sedmice, onih koji su prijavljeni HZJZ-u, bio je 8 468. Najveći broj prijava je iz Brodsko-posavske županije, iz Grada Zagreba i iz Splitsko-dalmatinske županije. Međutim, stvarni podaci su značajno veći.


Piše: Nenad Jarić Dauenhauer

Izvor: Index.hr