Zadnja velika kriza u BiH: Šahovska partija u kojoj su ulog -političke glave- igrača, ali i kibicera


Zadnja velika kriza u BiH: Šahovska partija u kojoj su ulog -političke glave- igrača, ali i kibicera

1. Šahovska partija između Zapada&OHR-a i Milorada Dodika, nakon odluka Kristijana Šmita, nastavljena je Dodikovom najavom novih eksplozivnih poteza, iako je u defanzivi iz koje se vrlo teško može izvući kako god odigrao; Osim da preda partiju!

2. Dodik to neće učiniti, jer ne smije; Bio bi to prebrz kraj za njega, a vjeruje da će, tokom igranja, uspjeti stvoriti manevarski prostor da se izvuče iz izuzetno teške političke situacije u koju je gurnuo sam sebe. Što je tek nada, bar prema dosad viđenom.

3. Dodik nije politički pacer i ne smije se potcijeniti nikada, pa ni u ovoj situaciji, ali je činjenica da je zaigrao najopasniju partiju u svom političkom životu. I da su male šanse da je dobije. Rekao bih nikakve.

Strpljenje je ključno, iako je svima, najblaže rečeno, “prepuna kapa” Dodika&Klike i njihovog svakodnevnog terora nad građanima BiH.

4. Partija nije brzopotezna, ali nije ni beskrajno duga. Ubrzanje će joj davati sam Dodik, jer su ga Zapad&OHR prisilili na takvo “igranje”.  

5. Milorad Dodik vrlo teško je podnio odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita o ukidanju dva zakona i izmjenama Krivičnog zakona BiH, iako je naglasio da ih Republika Srpska neće provesti.

Naveo je i da će potpisati poništene Zakone, što je već najava krivičnog djela, kao što je krivično djelo najava objavljivanja poništenih Zakona u Službenom glasniku.

6. Tako je već žrtvovao direktora Službenog glasnika RS koji će odgovarati za nesprovođenje odluka visokog predstavnika. Ništa neočekivano kada je kolateral u pitanju; Sve je, dapače, vrlo očekivano.

Očekivano je i da šef SNSD-a vrlo maliciozno pokuša uvući predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u pokušaj secesije koji je Dodik otpočeo.

7. Vučić ni na koji način nije podržao takav Dodikov put, niti se miješao u unutrašnja pitanja BiH.

Jedino se oglasio nakon odluka Šmita izjavom da je veoma zabrinut zbog onog što se dešava u Republici Srpskoj i da se plaši da su stranci donijeli odluku da "idu veoma žestoko”.

Uz to je Vučić dodao da je u BiH “velika i teška kriza” I da se više neće izjašnjavati o tome. 

8. Međutim, Dodik, koji koristi svaku priliku da zabije nož u leđa Vučiću i nanese mu teške udarce, djelujući “ispod radara”, odjednom se stavio u poziciju najvećeg zaštitnika predsjednika Srbije, tvrdeći da je “Vučić na redu” ukoliko on, Dodik, bude uklonjen.

9. Prije svega, Dodikovo poređenje je krajnje neumjesno i potpuno lažno, jer je Vučić izabrani predsjednik suverene samostalne države Srbije, a Dodik je lažni predsjednik entiteta (pokrao je brutalno izbore), tako da njih dvojica nisu niti mogu biti u istom rangu.

Uz to, Vučić je na čelu Srbije koja je vodeća država u Regionu, a Dodik je, krađom izbora, na čelu Republike Srpske, koja je zadnja provincija u Regionu po svim parametrima, kako ekonomskim, finansijskim, privrednim.

10. Vučić je više nego prihvatljiv sagovornik za sve predsjednike/premijere najvećih, najjačih i drugih zemalja Svijeta, a Dodik je daleko od te pozicije svjetlosnim godinama.

11. Svako Dodikovo poređenje sa Vučićem je tragično po Dodika, jer je on, u najvišim međunarodnim okvirima, tek nešto iznad statističke greške.

Istina je da Dodik ima mrežu pomagača u zemljama EU, ali ne sa najvišeg nivoa, ali o tome opširnije u nastavku teksta.

12. Dodikovo “Plašenje Vučića” je presmiješno; Za razliku od Dodika koji se prostački obračunava sa najvišim zvaničnicima zemalja Svijeta (sem Rusije), njihovim diplomatskim predstavnicima, predsjednik Srbije Vučić nikada na taj način nije nastupio, već upravo suprotno.

Dodikovo pominjanje/isticanje “Sjevera Kosova” je najmalicizniji napad na Srbiju, jer je upravo on glavni inspirator sprečavanja formiranja Zajednice Srpskih Opština na Kosovu budući da Aljbinu Kurtiju, premijeru Kosova, svako malo, stvara prilike da djeluje ultraradikalno i odbija formiranje ZSO.

13. Dodikov pokušaj vezanja Republike Srpske sa Sjeverom Kosova je udar na Srbiju, nikako pomoć u rješavanju pitanja položaja Srba na tom području.

Dodik je, očekivano, neprijateljski atakovao na Srbiju zato što ga Srbija ne podržava u njegovim suludim i bolesnim avanturama.

14. Ma koliko Dodik ponovo pokušavao da oživi stereotipne priče o “Obojenim revolucijama”, to je satrula klica koja nema tla na kojem bi se primila i iznikla bar u šuplji spin.

Gomila bez reda nabacanih neistina, poluistina, loših manipulacija, uvreda, pa i psovki, svjedoče da je Dodik dobro uzdrman, ali i da će nastaviti sa daljom secesijom, jer je najavio ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, Sipe, OSA BiH; Novim Referundumom o statusu RS…

15. Najgrozomornija je laž da Zapad&OHR pokušavaju iznuditi dominaciju političkog vrha Bošnjaka nad Srbima i Hrvatima.

Upravo je suprotno - Zapad&OHR pokušavaju i djeluje da će uspjeti, iznivelisati međuetničke odnose u BiH tako što će politički predstavnici Bošnjaka odustati od projekta dominacije, politički predstavnici Srba od separatizma, a Hrvata od trećeg entiteta, što je Dragan Čović već učinio.

Na taj način BiH nikada više ne bi bila nikakva “država-slučaj”, od koje su Dodik, Izetbegović i Čović, kao i kamarile koje ih prate, stvorili feudalne torove, već bi bila avlija dobra i dovoljna za sve.

Čović je razumio, kako i na koji način nije toliko ni bitno, ali Dodik i Izetbegović nisu. 

Zato kriza ponovo bukti. Dvojac pokušava spasiti sebe, a nikako BiH, kako to tvrde i Dodik i Izetbegović, svako iz svog ugla; Dodik, uz to, navodno spasava i RS, iako je svaki dan sve više čini besmislenom. Upravo on, a niko iz Međunarodne zajednice. 

16. Dodiku neće pomoći pokušaj skrivanja iza naroda, koji ga nije ni izabrao na poziciju predsjednika RS, niti će mu pomoći maliciozni, podli i prljavi napad na Srbiju.

Njegov odgovor na Šmitove odluke je očekivan, kao što je očekivano i da novi potez Zapada&OHR-a bude još snažniji od odluka koje je Šmit donio 01.07.o.g. 

17. Poništenjem Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS i Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS, uz izmjene krivičnog zakona BiH kojima se preciziraju teške kazne za svaki pokušaj secesionističkog i erozivnog djelovanja na Ustavni poredak BiH, Ustav BiH, odluke OHR-a, Kristijan Šmit, visoki predstavnik za BiH, stvorio je, vrlo precizno, sve pretpostavke da pravosudni organi BiH djeluju brzo i efikasno u takvim slučajevima. (Valjda Šmit neće morati "stvarati" i Tužioce i Sudije!!!)

18. Istovremeno, vratio je Milorada Dodika na drugu stranu “Rubikona” koji je samoživi Autokrata “prešao” otpočinjanjem otcjepljenja RS od BiH, što jeste donošenje Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

19. Takođe, Šmit je ponovo podvukao (nikada izrečeni, ali vrlo jasan) stav Zapada da institucije BiH trebaju da se obračunaju sa svima onima koji ruše BiH, a da to ne čini, u njihovo ime, OHR.

Međutim, ostavio je Šmit i po ovom pitanju otvorenu mogućnost da on djeluje "bonskim ovlaštenjima" prema pojedincima, a pozivanje na sankcije Miloradu Dodiku&Kliki je najava dodatnih velikih udara na Dodika&Kliku.

20. Tužilštvo BiH, nakon nametanja izmjena Krivičnog zakona BiH, neće se više moći kriti iza navodnog “nepostojanja zakonskih osnova” za procesuiranje onih koji na razne načine ruše Dejton, ruše BiH i oba njena entiteta i u kontinuitetu onemogućavaju bilo kakav normalan život, čineći sve da sveopšte beznađe opstane kao jedina konstanta života u BiH. 

21. Šmitove odluke su sve, samo ne bezazlene, a njihovim donošenjem, uzgred je nulirao i Bakira Izetbegovića koji je, zajedno sa dijelom SDA, najviše radio na dezintegrisanju Šmita kao visokog predstavnika. Naravno, u koaliciji sa Dodikom.

22. Očekivanja da Dodika smijeni Šmit bila su velika, ali malo realna, jer bi to imalo brojne negativne implikacije po državu BiH - od toga da je protektorat do toga da bi takav akt, u ovom trenutku, Dodika načinio “srpskom žrtvom”, samim tim i “herojem”, što bi se desilo, iako je daleko od svake istine; Jedina prava istina je da su Srbi, kao i ostali građani BiH, istinske žrtve svakodnevnog terora Dodika i njegove klike.

23. Treba naglasiti i vrlo bitnu činjenicu - Dodik je godinama gradio na vrlo problematične načine mrežu podrške na Zapadu i on ima priličan broj jakih igrača, koji nisu u samom vrhu, ali su pri vrhu, koji rade za njega. Posebno se to odnosi na Evropsku Uniju, odnosno Evropsku Komisiju i krtice iz njihovih redova koji su, uz podršku Rusije, jedna od najvećih prepreka za političko savladavanje Dodika koje je otpočelo i neće stati.

24. Upravno zbog toga posljednji udar Dodika na BiH, početak otcjepljenja RS od BiH, dignut je na najviši nivo na Zapadu, pa su reagovali Stejt Department, vlade Njemačke, Francuske, Velike Britanije..., NATO, što je posebno važno… i osudili početak secesije.

25. Od osude do početka aktivnog djelovanja navedenih zemalja i organizacija protiv Dodika&Klike treba proći izvjesno vrijeme da se mehanizmi pokrenu, tako da će, najvjerovatnije, proteći najmanje nekoliko sedmica do odluka o eventualnom uvođenju sankcija Dodiku&Kliki od pojedinih zemalja EU.

26. Ulog u ovoj šahovskoj partiji su “političke glave” i svako ko očekuje da se završi bez gubitka mnogih "političkih glava", kako igrača, tako i kibicera, u teškoj je zabludi. (nastaviće se)

Piše: Slobodan Vasković
Izvor: slobodanvaskovic.blogspot.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter