Zabrinjavajuće - Djeca imaju sindrom povezan sa koronom

Zabrinjavajuće - Djeca imaju sindrom povezan sa koronom

U Njujorku su 52 djeteta zaražena sindromom za koji postoji mogućnost da je povezan sa virusom korona, a za još deset se čekaju rezultati ispitivanja, rekao je danas gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio.

Prema njegovim riječima, od ova 62 slučaja 25 je pozitivno na virus korona, a 22 imaju antitijela za virus. Jedno dijete je umrlo.

De Blazio je od roditelja zatražio da odmah zovu ljekara ukoliko kod djece primijete uporno visoku temperaturu, osip, bolove u stomaku i povraćanje.

Djeca u SAD i Evropi smještena su u bolnice sa ovim sindromom poznatim kao pedijatrijski višesistemski upalni sindrom. 

Guverner Njujorka Endrju Kuomo prošle sedmice je izjavio da rade na razvoju nacionalnog kriterijuma za identifikaciju i odgovor na sindrom na zahtjev Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC).

Kuomo je objavio i da je umrlo petogodišnje dijete od ovog inflamatornog oboljenja koje ima simptome slične toksičnom šoku i bolesti Kavasaki.

To je prvi slučaj smrti od ove rijetke bolesti u Njujorku.

Kuomo je, takođe rekao da je ovaj rijedak sindrom odnio živote najmanje troje djece u državi Njujork, ali nije iznosio detalje u vezi sa uzrastom djece niti okolnostima pod kojima su umrli.

Prema njegovim riječima, ovaj sindrom predstavlja novi rizik za djecu, za koju se ranije vjerovalo da su većinom imuna na Covid-19.

Izvor: srna.rs/rtvbn.com

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks