Zabrana Huaweia koštaće Evropljane 55 milijardi eura


Zabrana Huaweia koštaće Evropljane 55 milijardi eura

Zabrana kupovine telekomunikacione opreme od kineskih kompanija uvećala bi troškove uvođenja 5G mreže u Evropi za oko 55 milijardi EUR.

Zabrana Huawei-a odložila je tu tehnologiju za oko 18 mjeseci, navodi se u analizi telekomunikacione lobističke grupe GSMA.

Ta grupa, koja zastupa interese 750 mobilnih operatera, izražavala je i ranije zabrinutost zbog mogućih posljedica potpune zabrane kineske telekomunikacione kompanije Huawei, čiji se proizvodi kupuju širom svijeta i koje koriste operateri u Evropi, prenosi B92.

Procena od 55 milijardi EUR odražava ukupne dodatne troškove koji bi proistekli iz potpune zabrane kupovine opreme od Huaweia i kineskog ZTE-a za uvođenje 5G mreže u Evropi.

"Polovina od tih dodatnih izdataka koji bi zadesili evropske operatere nastala bi kao posljedica viših troškova inputa nakon znatnog gubitka konkurencije na tržištu mobilne opreme", navodi se u izveštaju GSMA.

Osim toga, operateri bi morali da zamene postojeću infrastrukturu pre sprovođenja nadogradnje 5G.

Ta dva kineska proizvođača imaju zajednički tržišni udio u Evropskoj uniji (EU) od preko 40 odsto.

SAD su Huawei-u, najvećeg svetskog proizvođača telekomunikacione opreme, stavile na svoju “crnu listu” u maju, što je navelo globalne tehnološke gigante da prekinu veze s kineskom kompanijom i da počnu da pritiskaju na evropske zemlje da slijede taj primer.


Izvor: b92