Za ulazak u Srbiju od nedjelje potreban negativan PCR test


Za ulazak u Srbiju od nedjelje potreban negativan PCR test

Ulazak u Srbiju biće dozvoljen samo uz negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a državljani Srbije koji ne posjeduju negativan PCR test, moraju biti u kućnoj izolaciji 10 dana.

Domaći državljani se mogu mogu testirati u Srbiji i ukoliko test bude negativan, neće više biti u obavezi da budu u kućnoj izolaciji.

Ovu mjeru danas je usvojila Vlada Srbije, na prijedlog Kriznog štaba i ona stupa na snagu u nedjelju, 20. decembra.

Nove mjere odnose se na ulazak kako domaćih, tako i stranih državljana u našu zemlju.

"Imajući u vidu novogodišnje i božićne praznike od kojih nas deli još malo vremena, očekuje se tradicionalno veća frekvencija ljudi na svim graničnim prelazima. U cilju sprečavanja širenja korona virusa, ranog otkrivanja zaraženih osoba i zaštite zdravlja svih Vlada je usvojila određene mere", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Prema odluci vlade, cijena testiranja na lični zahtjev za strane državljane od danas iznosi 18.000 dinara, dok je za državljane Srbije cijena do kraja godine nepromijenjena i ona iznosi 6.000 dinara.

Od 1. januara 2021. godine, cena testiranja na lični zahtjev za domaće državljane iznosiće 9.000 dinara.

Vlada apeluje na sve koji žele da se testiraju na lični zahtjev da zakazivanje testiranja obave isključivo elektronskim putem.

Kako se navodi, u skladu sa povećanim brojem testiranja na lični zahtev, koje se očekuje u narednim nedeljama, elektronsko zakazivanje "od dragocjene je pomoći", kako bi se izbjegle gužve i redovi ispred kovid ambulanti i spriječio rizik od potencijalnog zaražavanja građana.

Strani državljani sa odobrenim boravkom u Srbiji, kao i strani državljani bez odobrenog boravišta (turisti), mogu na jednostavan i brz način da zakažu termin u nekoj od 26 laboratorija u 23 grada i opštine u Srbiji na adresi eUprave.

Da bi se koristila usluga eZakazivanje za PCR testiranje na lični zahtjev, nije potrebno da se građani registruju na portalu eUprava.

Potvrdu da je termin uspešno zakazan dobija se na imejl koji je naveden, kao i SMS porukom.

Vlada Srbije još jednom apeluje na sve građane da budu odgovorni, vode računa o svom zdravlju, kao i zdravlju svojih najmilijih.

"Poštovanje preventivnih mera i dalje ostaje jedini siguran i dokazan način zaštite od korona virusa. Nošenje maske u zatvorenim prostorima, održavanje razdaljine kao i redovna higijena ruku i dezinfekcija prostora su od ključnog značaja za sve nas i jedini put do očuvanja zdravlja", dodaje se u saopštenju.

Izvor:tanjug