Za samo 10 minuta otkrivanje svih vrsta karcinoma u ranoj fazi


Za samo 10 minuta otkrivanje svih vrsta karcinoma u ranoj fazi

Naučnici sa Univerziteta u Brizbejnu razvijaju jednostavan test koji bi za svega 10 minuta detektovao karcinom, i to bilo koju vrstu još u ranoj fazi.

Metoda je relativno jeftina, a komponente koje se koriste za identifikaciju ćelija karcinoma su zlatne nanočestice.

Baš kao i zdrave, ćelije karcinoma umiru i regenerišu se, a ključna razlika između prvih i drugih je u tome što se ćelije karcinoma dijele eksplozivno i tako se karcinom putem krvi širi tijelom, prouzrokujući mutacije u DNK.

Budući da je karcinom složena i promjenjiva bolest, do sada je bilo jako teško pronaći nešto po čemu se zdrave ćelije razlikuju od bolesnih, a da je zajedničko svim vrstama karcinoma.

Posmatrajući molekule nazvane “metilne grupe” na površini DNK u zdravim i kanceroznim ćelijama, naučnici su uočili da one u zdravim ćelijama dolaze u grupama i razbacane su po genomu, dok ih ćelije karcinoma nekad ni nemaju.

Kad su u rastvoru, metilne grupe dovode do toga da se fragmenti DNK karcinoma transformišu u 3D nanostrukture koje snažno privlače zlato, zbog čega su u istraživanju koristili zlatne nanočestice koje mijenjaju boju u zavisnosti od toga da li su prisutne 3D nanostrukture mutirane, bolesne ćelije.

Do sada su testove za karcinom ispitali na 200 uzoraka različitih vrsta karcinoma kod ljudi, a tačnost u otkrivanja karcinoma u određenim slučajevima iznosila je čak 90 odsto.

Nova tehnologija je, kažu, prilagođena i elektrohemijskim sistemima, što bi značilo da bismo na kraju mogli da imamo na svojim pametnim telefonima prenosiv sistem za detekciju karcinoma.

– Nismo još sigurni da li smo pronašli “sveti gral” za svu dijagnostiku karcinoma ili nismo, ali za sada se čini da imamo jednostavan univerzalni marker za karcinom koji bi mogao da bude pristupačan i jeftin, jer ne zahtijeva komplikovanu laboratorijsku opremu za izdvajanje sekvence DNK – rekao je autor istraživanja dr Mat Trau.

Izvor: Agencije

Pratite Infomedia Balkan i na facebook-u:
https://www.facebook.com/infomediabalkan/?ref=bookmarks