Za predmet -rušenje ustavnog poretka BiH- Potreban listing glasanja poslanika NS RS o osnivanju Agencije za lijekove (Video)

Za predmet -rušenje ustavnog poretka BiH- Potreban listing glasanja poslanika NS RS o osnivanju Agencije za lijekove (Video)

Prema našem izvoru, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet "rušenje ustavnog poretka BiH". U Narodnoj skupštini Republike Srpske je vanredno stanje. Kako saznajemo, iz Tužilaštva BiH stigao je zahtjev u kome se traži od rukovodstva NSRS da im dostave listing glasanja poslanika za zakon o Agenciji za lijekove Republike Srpske.

Prema našem izvoru, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet "rušenje ustavnog poretka BiH".

Spornim zakonom, koji je u NSRS donesen u hitnoj proceduri nakon "afere kiseonik", je regulisano da se u roku od šest mjeseci formira Agencija za lijekove Republike Srpske.

Formiranjem ove agencije, kako su predvidjeli u Republici Srpskoj, ne bi djelovala Agencija za lijekove BiH, čije sjedište je u Banjaluci.

Za sporni zakon glasali su poslanici skupštinske većine, predvođeni SNSD-om.

Zakon nije prošao u Vijeću naroda Republike Srpske.

Zahtjev Tužilaštva BiH stigao je uoči posebne sjednice NSRS , koja je zakazana za petak, a na kojoj će poslanici razmatrati informacije o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH i to u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, u oblasti odbrane i bezbjednosti i Deklaraciju o ustavnim principima.

Predviđeno je, kako je lider SNSD-a Milorad Dodik najavio, da se u skupštinskim zaključcima da rok, takođe, od šest mjeseci da Vlada pripremi zakonska rješenja za vraćanje tih nadležnosti s BiH na nivo Republike Srpske.

Treba podsjetiti da je Dodikov SNSD aktivno učestvovao sa predstavnicima međunarodne zajednice kada su nadležnosti sa Republike Srpske prenesene na nivo BiH. 

 

Video: BN TV/youtube.com
Izvor: rtvbn.com

Pratite portal Infomedia Balkan i na društvenim mrežama: Fejsbuk i Tviter