Za petinu pala prodaja novih automobila u Njemačkoj


Za petinu pala prodaja novih automobila u Njemačkoj

Broj registrovanih novih automobila u Njemačkoj u prošloj godini je pao gotovo za petinu, kao posljedica teške posljedice pandemije.

Sa druge strane, raste popularnost električnih automobila.

U Njemačkoj su u 2020. registrovana oko 2,92 miliona novih automobila, što je 19 odsto manje nego u 2019, pokazuje izveštaj Udruženja automobilske industrije (VDA).

Terenska vozila činila su petinu novih automobila, a popularnost su stekli i kamperi jer su epidemiološke mjere smanjile izbor lokacija za odmor.

"Očekujemo oporavak njemačkog tržišta automobila 2021. Međutim, vrlo visok nivo prije koronavirusa vjerovatno neće biti dostignut", smatra predsjednica VDA Hildegard Miler.

Posljednji put je prodaja značajnije pala još 2010, kada je vlada ugasila veliki program podsticaja vozačima da zamijene svoja auta novim, prenosi Index.

Uprkos oštrom padu u cijeloj godini, u decembru je broj registrovanih novih automobila porastao 10 odsto na godišnjem nivou, uz registrovana 311.394 nova vozila, izvještava VDA.

Mnogi kupci kupili su auto krajem godine kako bi imali koristi od privremenog smanjenja PDV-a, rekao je Rajnhard Zirpel, predsjednik Udruženja međunarodnih proizvođača motornih vozila (VDIK). Niža poreska stopa bila je na snazi do 31. decembra kao dio vladinih napora da podstakne potrošnju tokom pandemije.

Automobilske kompanije u posljednje vrijeme puno ulažu u elektrifikaciju modela, uz pomoć vlade koja kupcima nudi izdašne podsticaje. Rezultat je utrostručena prodaja baterijskih električnih vozila u 2020, na više od 194.000 komada, prema podacima saveznog regulatora za putni promet Kraftfahrt-Bundesamt (KBA).

Budući da su vozila s potpunim ili djelimičnim električnim pogonom u Njemačkoj dostigla tržišni udio od 22 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine, vlada je na dobrom putu postizanja cilja da do 2030. na putevima bude sedam do deset miliona registrovanih električnih vozila, misli predsjednik KBA Ričard Dam.

Na kraju protekle godine BEV-ovi su činili 1,2 posto svih registrovanih ličnih automobila u Njemačkoj, u odnosu na 0,5 posto godinu ranije, pokazuju podaci KBA.

BEV je vrsta električnog vozila koja koristi isključivo hemijsku energiju pohranjenu u punjivim baterijama, bez sekundarnog izvora pogona. Svu energiju dobija iz baterija i stoga nema motor s unutrašnjim sagorijevanjem, gorivu ćeliju ili rezervoar za gorivo.

Izvor: tanjuga